Brieven en manuscripten Conan Doyle gevonden

Een verloren gewaande collectie documenten van Sherlock Holmes-schrijver Sir Arthur Conan Doyle is na veertig jaar teruggevonden en zal op 19 mei bij Christie's in Londen worden geveild.

De ontdekking werd onlangs gedaan op een advocatenkantoor in Londen. De collectie bestaat uit 3.000 persoonlijke brieven, werkaantekeningen en manuscripten die voor het grootste deel niet eerder gepubliceerd zijn. Er zijn veel documenten die betrekking hebben op het persoonlijke leven van Doyle (1859-1930), maar uit het materiaal valt ook op te maken hoe zijn boeken tot stand kwamen. Doyle's vrouw stierf begin jaren veertig en liet de documenten, voorzien van persoonlijke herinneringen en zorgvuldig gesorteerd, na aan haar twee kinderen. Na hun dood ontstond onenigheid over de verdeling van de opbrengst van Doyle's werk, en als gevolg daarvan verdween de volledige collectie.

Volgens deskundigen van Christie's werpen de brieven een nieuw licht op Doyle's relaties met familie en vrienden en op zijn fascinatie voor spiritualiteit. Brieven aan zijn broer Innes en zijn zuster Lottie geven bijvoorbeeld een beeld van Doyle's emotionele en intellectuele innerlijke leven.

Naast correspondentie tussen Doyle en zijn familieleden zijn er ook briefwisselingen tussen de schrijver en bewonderaars die de hem hun eigen mysteries voorleggen.

De waarde van de collectie wordt door het veilinghuis geschat op 3 miljoen euro.

Gerectificeerd

Conan Doyle

In het bericht Brieven en manuscripten Conan Doyle teruggevonden (16 maart, pagina 11) is sprake van de fascinatie voor spiritualiteit van de schrijver. Hier was spiritisme bedoeld. De schepper van Sherlock Holmes hield zich daar intensief mee bezig en publiceerde er in 1926 een boek over: The History of Spiritualism.