Bettini verstevigt koppositie in Tirreno

De Italiaanse wielrenner Paolo Bettini heeft gisteren de zesde etappe van de rittenkoers Tirreno-Adriatico gewonnen. Bettini versloeg na 185 kilometer in de sprint de Spanjaard Oscar Freire (Rabobank) met miniem verschil. De kopman van Quickstep verstevigde zijn leidende positie in het algemeen klassement.

De Tirreno wordt, zoals meestal de laatste jaren, beslist door bonificatieseconden. Bettini liep dankzij zijn ritzege gisteren vier seconden uit op zijn naaste belager Freire. De Spanjaard kon na afloop amper geloven dat hij de sprint in Torre San Patrizio had verloren. Hoewel de speaker nadrukkelijk verkondigde dat Bettini de snelste was, hield Freire vol dat hij de winnaar was. Met ploegleider Maassen toog Freire naar de jury, waar de finishfoto onverbiddelijk bleek. ,,Ik was zeker van mijn zaak. Jammer, normaal gesproken is de eindzege nu voor Bettini'', was zijn teleurgestelde reactie.

Bij de eerste tussensprint, na 42 kilometer, was hij al afgetroefd door Bettini, maar die ene gewonnen seconde moest de Italiaan weer inleveren. Na protest van onder andere de ploegleiding van Rabobank – Freire werd gehinderd door motorrijders – werd de sprint geannuleerd.

Karsten Kroon was namens Rabobank vertegenwoordigd in een kopgroep die pas op vier kilometer voor de streep werd ingelopen. Daarna was het de beurt aan de sprinters van wie Bettini licht bergop opnieuw de snelste bleek, voor Freire en de Duitser Zabel.

Mario Cipollini verliet na zestig kilometer zonder opgaaf van reden de koers, die als voorbereiding geldt voor Milaan-Sanremo. Tirreno-Adriatico eindigt vandaag in San Benedetto del Tronto.