Belegger schuwt risico op beurs

De dreiging van nieuwe aanslagen zorgde vanmorgen opnieuw voor dalende koersen op de Europese beurzen. Door de terreuracties van vorige week in Madrid zit de schrik er bij de beleggers goed in.

Rond het middaguur stond de AEX-index in Amsterdam op 335,73 punten, een verlies van 1,49 punten ofwel 0,4 procent. De MidKap-index daalde 4,46 punten (1,2 procent) op 373,94 punten. Parijs verloor 0,3 procent en Frankfurt 0,6 procent. Londen stond vrijwel onveranderd ten opzichte van het slot van maandag.

In de AEX stond automatiseerder Getronics onderin met 4,7 procent verlies op 2,22 euro. Een jaar geleden kostte het aandeel bijna niets, maar een maand geleden stond het aanzienlijk hoger dan nu. Ook Van der Moolen kreeg een tik. Het aandeel kelderde 5 procent. Bij de kleine fondsen viel Fox Kids op met 5 procent winst op 9,69 euro. Maandag maakte John de Mol bekend zijn belang in de televisiezender te vergroten van 5,1 tot 10,1 procent.

De Europese beurzen volgden met de koersdalingen de trend van Wall Street, waar de indices gisteren ook al met verlies waren gesloten. De zuinigheid van de beleggers hing mede samen met het Amerikaanse rentebesluit dat later op de dag op het programma staat. Verwacht wordt dat het stelsel van Amerikaanse centrale banken niet zal tornen aan het lage tarief 1 procent.

Buiten Amsterdam viel onder meer de Franse bank BNP Paribas op. Het bedrijf kondigde eerder op de dag aan dat het de Amerikaanse bank Community First voor 1,2 miljard dollar zal overnemen. Het nieuws werd goed ontvangen omdat de overname kostenbesparingen zal opleveren. In Parijs steeg het aandeel BNP Paribas 1,9 procent. Verzekeraar Assurance Générales de France noteerde een verlies van 2 procent. Het aandeel liet eerst nog een stijging zien nadat bekend was gemaakt dat de winst over 2003 was verdrievoudigd.

De effectenbeurs in Tokio heeft de handel vanmorgen met verlies afgesloten. De Nikkei-index ging met 75,61 punten naar beneden tot 11.242,29. Dat komt overeen met een daling van 0,65 procent.

Op de andere beurzen in Azië waren de verliezers eveneens in de meerderheid. In Zuid-Korea daalden de aandelenkoersen met 0,25 procent. Hongkong was tijdens de middaghandel 0,35 procent lager. In Australië kwamen de koersen vrijwel niet van hun plaats.

    • Financiele