Zimbabwe klaagt `huurlingen' aan

Zimbabwe heeft de 64 `huurlingen', die vorige week met een vliegtuig zijn geland in de hoofdstad Harare, aangeklaagd voor inbreuken op de immigratiewet en op de wet op vuurwapens. Dat heeft hun advocaat, Jonathan Samkange, gezegd.

De vermeende huurlingen, vooral Angolezen, Zuid-Afrikanen en Namibiërs, die acht dagen geleden in Zimbabwe strandden, zouden op weg geweest zijn naar Equatoriaal Guinea. Zimbabwe verdenkt hen ervan een staatsgreep te plannen in de olierijke staat en president Teodoro Obiang Nguema te willen vermoorden. Het vliegtuig, waarin wapens werden teruggevonden, was vertrokken vanuit Zuid-Afrika en had een tussenlanding gemaakt in Zimbabwe. Daar is het in beslag genomen door de regering. ,,De huurlingen zijn erop uit een soevereine regering te destabiliseren'', zo zei de Zimbabweaanse minister van Binnenlandse Zaken, Kembo Mohadi vrijdag.

Samkange zegt dat de mannen alle beschuldigen ontkennen. Volgens hem weten ze niets over een geplande staatsgreep en waren ze ingehuurd om mijnen te bewaken in Kongo. De advocaat beweert ook dat Zimbabwe niet eens een wetgeving heeft die mensen kan veroordelen voor een geplande coup in een andere staat. Toch zei minister Mohadi vrijdag dat de aanklacht duidelijk is: het destabiliseren van een onafhankelijke en soevereine regering. ,,Zowel onze wetten als de AU [Afrikaanse Unie] verbieden dat'', aldus Mohadi. Zimbabwe verdenkt de inlichtingendiensten van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Spanje ervan opdrachtgevers van de mannen te zijn, maar deze landen hebben dat met klem ontkent.

Woensdag hebben ook de ordediensten van Equatoriaal Guinea 15 vermeende huurlingen gearresteerd. Volgens de autoriteiten vormen ze de voorhoede van de manschappen die per vliegtuig zouden volgen en vastzitten in Zimbabwe. Een van de in Equatoriaal Guinee opgepakte mannen, die de leider van de vermeende huurlingen zou zijn, beweert dat het inderdaad de bedoeling was om president Obiang af te zetten. ,,We moesten het staatshoofd niet van het leven beroven, maar hem dwingen in ballingschap te gaan'', verklaarde de man, voorgesteld als Nick de Toit, op de staatstelevisie van Equatoriaal Guinea. Hij beweerde ook dat een regering in ballingschap onder leiding van Severo Moto Nsa het voor het zeggen zou krijgen. Moto verblijft na een mislukte staatsgreep in 1997 in Spanje. Hij ontkent alle betrokkenheid.