`Vragenuur afschaffen'

Het zogeheten Vragenuurtje, elke dinsdag bij het begin van de plenaire vergaderingen in de Tweede Kamer, moet worden afgeschaft. In plaats daarvan moet er met enige regelmaat een debat met de premier worden gehouden door de fractievoorzitters. Dat stelden de fracties van D66 en de LPF vandaag voor bij een debat over de wijziging van het reglement van orde, de werkwijze van de Tweede Kamer.

D66 en de LPF vinden het huidige vragenuurtje ,,te hijgerig'' (D66'er Van der Ham) en ,,saai, gezapig en bureaucratisch'' (LPF'er Eerdmans). Volgens Van der Ham moet het vragenuurtje meer over één onderwerp gaan. Eerdmans vindt dat het vragenuurtje vanwege het geroezemoes ,,nu meer weg heeft van een kantine''.

Samen met een aantal andere `jonge' Kamerleden (de zogenoemde `Nieuwelingen') willen Eerdmans en Van der Ham het debat in de Kamer verlevendigen. De PvdA wil een aantal experimenten houden met het vragenuurtje om te kijken welke optie het best werkt.

Aanleiding voor het debat over de werkwijze is een notitie van Kamervoorzitter Weisglas, die vindt dat de herkenbaarheid van Kamerleden moet worden vergroot. Daarvoor is volgens Weisglas ,,een cultuuromslag nodig''.