Vechten om Verhofstadt

Van wie is de Belgische premier Guy Verhofstadt? Van D66 of van de VVD? De liberaal-democraten van D66 waren dit weekeinde maar wat trots dat de enige liberale regeringsleider in de Lage Landen hún congres toesprak, en niet de gelijktijdige partijraad van de VVD. ,,Hij zal het niet zeggen'', wist D66-vice-premier Thom de Graaf over de `ware voorkeur' van Verhofstadt, maar: ,,Wij kennen die wel.''

D66 gaat zich in de campagne voor de verkiezingen voor het Europees parlement op 10 juni profileren als de enige echt pro-Europese partij in Nederland. D66-lijsttrekker Sophie in 't Veld wil overbrengen dat niet de VVD, maar D66 in de EU namens Nederland het main-stream liberale geluid spreekt. Verhofstadt nam zaterdag met een ijlings geïmproviseerde inleiding op zijn toespraak toch maar even het zekere voor onzekere: hij onthulde het D66-congres dat hij de avond ervoor al met de VVD gegeten had: ,,en dat was niet alleen gastronomisch''. Later die middag, terwijl D66-leider Dittrich uitlegde dat zijn partij toch een Europese lijstverbinding met de VVD is aangegaan, zat Verhofstadt met VVD-fractieleider Van Aartsen in de brasserie even verderop.