Traumatische week Manchester

Manchester United heeft in een week veel averij opgelopen. Na de uitschakeling in de Champions League verloor de Engelse voetbalclub ook het zicht op titelprolongatie in de Premier League. Vijf dagen na de domper tegen FC Porto was het uitgerekend stadgenoot City dat in de competitie met 4-1 te sterk was voor de aangeslagen Mancunians. Door de nederlaag liep de achterstand op koploper Arsenal op naar twaalf punten.

City vocht in de eerste stadsderby in het nieuwe stadion van de club, het City of Manchester Stadium, voor wat de ploeg van coach Keegan waard was. Inzet was, behalve prestige, de degradatiezone te verlaten. United, opnieuw zonder regisseur Keane, liet zich overrompelen. Fowler tekende al na drie minuten voor 1-0. Macken, nota bene ooit bij United opgeleid, maakte na een half uur 2-0. Scholes bracht de titelverdediger even later weer terug in de race, maar het aangeslagen United kon in de tweede helft het juiste spoor niet vinden. Sinclair (na een blunder van Silvestre) en Wright-Phillips (in blessuretijd) bepaalden de eindstand op een voor United beschamende 4-1. Bosvelt kwam bij de tweede club van Manchester na rust in het veld.

,,Voor ons een dramatische uitslag. Het wordt inderdaad moeilijk'', zei trainer Sir Alex Ferguson over de titelkansen van United. ,,Voor ons is het eerst zaak de vorm te vinden. We blijven achterin domme fouten maken.'' United haalde uit de laatste vier competitieduels slechts twee punten.

Arsenal had zaterdag weinig inspiratie nodig om Blackburn Rovers te verslaan. De individuele klasse van het Franse koppel Thierry Henry en Robert Pires was voldoende om afstand te nemen. Henry scoorde in de tweede helft uit een vrije trap. Pires maakte in de slotfase de 2-0. Dennis Bergkamp, woensdag nog uitblinker in de Champions League, kwam niet in actie.

De zege betekende dat Arsenal, ook nog in de race voor de Champions League en de FA Cup, inmiddels 28 wedstrijden in de competitie ongeslagen is. Het record in Engeland is in handen van Liverpool (jaargang 1987-'88) en Leeds United (1973-'74). Die clubs bleven 29 duels op rij zonder nederlaag.

Chelsea volgt Arsenal op negen punten. De ploeg kende een moeizame dag bij Bolton Wanderers. De nummer twee in de tussenstand kwam pas in de tweede helft op gang, en wist het duel toen ook binnen drie minuten te beslissen. Terry opende de score in de 71ste minuut. Even later was het door toedoen van Duff opnieuw raak. Hasselbaink speelde de gehele wedstrijd. De Nederlandse aanvaller liet vorige week weten weg te willen bij de club uit Londen.

In Italië besliste Clarence Seedorf met twee doelpunten de topper tussen `zijn' AC Milan en Juventus: 1-3. Met die zege zette de club uit Milaan een belangrijke stap op weg naar de titel. Milan staat nu zeven punten voor op AS Roma, dat gelijkspeelde tegen degradatiekandidaat Reggina. Juventus heeft negen punten achterstand.