Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee Vandaag. Aandacht voor de verkiezingsuitslag in Spanje die werd overschaduwd door de bomaanslagen van vorige week. Ook een reportage over de moeilijke tijd van de Nederlandse popmuziek. Ned.2, 18.25-19.25u.

Netwerk. Reportage over de vraag of Dutroux en zijn handlangers deel uitmaken van een pedofielennetwerk. Vorige week wees onderzoeksrechter Jacques Langlois alle complottheorieën rondom ontvoeringen en moorden van de hand. Ned.1, 20.30-21.07u.

Nova. Aandacht voor de vraag of aanslagen zoals in Spanje in Nederland zijn te voorkomen en de vraag of premier Balkenende zich een goed bondgenoot van Amerika toont door het verblijf van de Nederlandse troepen in Irak te verlengen. Ned.3, 22.20-23.05u.

DOCUMENTAIRE

Terug op de werkvloer. Tiende deel in een serie waarin directeuren weer op werkvloer werken. Vanavond met Ferry Hollinger van Bloemenveiling Oost-Nederland. Ned.3, 20.32-21.02u.

Dokument: Liefde zonder grenzen. Laatste aflevering van een serie over gemengde huwelijken in Nederland draagt de titel: Marokkaans geheim in Groningen. Ned.1, 23.05-23.45u.

PRAATPROGRAMMA

Bij ons thuis. Professor Huub Savelkoul praat over het steeds gevoeliger worden van kinderen voor allergieën. Ned.2, 17.30-17.58u.

Stof. Vierde aflevering van de filosofische serie gaat over de vraag of wij de enigen zijn met een geest. Wij kunnen voelen en hebben een wil, maar houden wij ons niet voor de gek? Ned.3, 20.02-20.32u.

De achterkant van het gelijk. Debat met burgemeesters over de relatie met ministeries en bewindslieden. Met o.a. Opstelten (Rotterdam), Wallage (Groningen), Deetman (Den Haag) en Cohen (Amsterdam). Ned.3, 21.02-22.00u.

Barend & van Dorp. Gast is Alexander Khodakov, ambassadeur van Rusland, die commentaar geeft op uitslag van de verkiezingen in zijn land. RTL4, 22.30-23.30u..

AMUSEMENT

Bobo's in the bush. Eerste aflevering van een afvalrace waarin tien van de televisie bekende Nederlanders in de jungle van het Maleisische Borneo (Sarawak) moeten overleven. Met opdrachten kunnen zij een fors geldbedrag binnenhalen voor een goed doel. Aan de tocht doen o.a. zangeres Bonnie St. Claire, tatoeëerder Henk Schiffmacher en presentatrice Cindy Pielstroom mee. Yorin, 21.30-22.30u.

FILM

Jurassic Park III (Joe Johnston, 2001, VS). Deel drie in succesrijke filmserie biedt degelijk en leerzaam entertainment van de bovenste plank. Mix van mechanische en computeranimatie levert overtuigende ervaring op. De velociraptors hebben veren gekregen en er is een nieuwe topschurk: de spinosaurus, gevaarlijker dan de tyrannosaurus rex. SBS6, 20.30-22.30u.

Hyènes/Ramatou (Djibril Diop Mambéty, 1992, Senegal). Afrikaanse verfilming van Friedrich Dürrenmatts toneelstuk Het bezoek van de oude dame uit 1956 werd spottende parabel over hebzucht en ontwikkelingshulp. Ooit verstoten vrouw keert als multi-miljardair terug naar haar armlastige geboortedorp. Zij is bereid te helpen, op voorwaarde dat een oude amoureuze schuld wordt vereffend. TV5, 22.25-24.00u.

Boiling Point (James B. Harris, 1993, VS). Dennis Hopper speelt memorabele crimineel die een week de tijd heeft om een schuld af te lossen. Bedaarde misdaadfilm laat diens lotgevallen parallel lopen met die van agent Wesley Snipes, die juist wraaklustig op zoek is naar Hopper. BBC1, 0.15-1.45u.

Orca: The Killer Whale (Michael Anderson, 1976, VS). Ecologisch verantwoorde thriller uit het subgenre der Jaws-achtigen. Richard Harris wordt belaagd door zwaardwalvis. BBC1, 1.45-3.15u.

Finye/The Wind (Souleymane Cissé, 1982, Mali). Derde film van regisseur van Yeelen (1987) is Romeo en Julia-variant van twee studenten die zich inzetten voor gelijke rechten. Politiek pamflet. Morgen, TV5, 14.30-16.00u.

RADIO

De wandelende tak. Muzikaal verslag van een tocht door Noord-Laos waar elk gehucht leeft met bittere herinneringen aan de oorlog tegen de VS. Radio 4, 19.00-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van schilder en hoogleraar Carel Blotkamp een gesprek met de Vlaamse schrijver Eric de Kuyper over het werk van de Franse denker Roland Barthes. Verder vertelt schrijver en dichter Mark Boog over zijn werkplek. 747AM, 21.02-23.00u.