Zwemmer Michael Phelps maakt zijn rentree - ‘nog geen topvorm’

Phelps poseert met zijn gouden medaille die hij met zijn teamgenoten won op de 4x100 meter bij de mannen tijdens de Spelen in Londen in 2012. Foto EPA / Barbara Walton

Michael Phelps, oud-olympisch zwemmer keert terug in het wedstrijdzwemmen. De zwemmer, die sinds de Spelen in 2012 niet meer meegedaan heeft aan zwemcompetities, zal eind deze maand in Arizona weer aan een wedstrijd meedoen.

De succesvolle olympisch kampioen, die achttien keer goud won, is vorige herfst weer begonnen met trainen met het team van zijn oude coach Bowman. Ook liet hij zich testen op doping waarna hij zes maanden moest wachten volgens de anti-dopingregels. Phelps zal in Arizona meedoen aan zowel de 50 als 100 meter vrije slag en de 100 meter vlinderslag, zo vertelt coach Bob Bowman aan persbureau AP.

“Ik denk dat hij gewoon even het water gaat testen om te kijken hoe het gaat.”

Want de 28-jarige zwemmer is nog verre van zijn oude topvorm, zo liet Bowman ook meteen weten.

“Hij is wel beter in vorm sinds september. Dus hij kan zeker meedoen zonder zich te hoeven schamen.”

Michael Phelps na de zege van het Amerikaanse team op de 4 x 100 meter bij de mannen in Londen in 2012. Foto EPA / Hannibal

Coach: hij zwemt voor zijn plezier

Phelps, die door zijn moeder ooit op zwemmen werd gedaan omdat hij ADHD had, zei altijd dat hij nooit als dertiger meer zou meedoen aan het wedstrijdzwemmen. Zijn coach haalt hierover desgevraagd een beetje zijn schouders op, schrijft AP:

“Hij vindt het gewoon leuk weer te trainen en fysiek fit te zijn, hij ziet wel waar het schip strandt. Er is geen enkele druk van buitenaf. En ik vind het leuk hem weer te zien zwemmen en plezier te hebben.”

Volgens de coach is er nog geen besluit genomen over een eventuele deelname aan de wereldkampioenschappen volgend jaar. Als Phelps goede resultaten behaalt, zou hij mee kunnen doen aan de nationale kampioenschappen in augustus, waar de selectie hiervoor plaatsvindt. Maar volgens Bowman is het ook “nog niet van de radar”.

Lees hier een portret van Michael Phelps (€): Phelps, de grootste ooit.