`Shell wil Harvey Pitt als adviseur'

Het energieconcern Koninklijke Shell Groep overweegt Harvey Pitt, oud-voorzitter van de Amerikaanse beursautoriteit SEC, aan te trekken als adviseur. Dat heeft de Britse zakenkrant Financial Times vandaag gemeld. Een woordvoerder van Shell sprak het bericht tegen. ,,Op dit moment heeft Shell dergelijke plannen niet.''

De SEC doet momenteel onderzoek bij het olieconcern, omdat het bedrijf zijn bewezen olie- en gasreserves in januari dit jaar plotseling met 20 procent naar beneden bijstelde. Harvey Pitt stapte eind 2002 op bij de SEC, nadat er kritiek was gekomen op zijn functioneren.

Niet alleen de Amerikaanse SEC, ook de Britse Financial Services Authority (FSA) doet onderzoek naar de bijstellingen bij Shell, zo melden Britse kranten. De Britse FSA gaat volgens de kranten na of en, zo ja, hoeveel aandeelhouders benadeeld zijn door het energieconcern. De FSA wil niet bevestigen onderzoek uit te voeren. Ook Shell zelf is een intern onderzoek begonnen, waarvan de uitkomst binnen een paar weken openbaar gemaakt zal worden.

Op 9 januari bracht Shell naar buiten dat de bewezen reserves, een belangrijke indicatie voor de toekomstige winstgevendheid, 3,9 miljard vaten te hoog waren ingeschat. Bestuursvoorzitter Philip Watts en bestuurder Walter van de Vijver moesten hierdoor deze maand opstappen onder druk van de commissarissen. De Nederlandse Shell-veteraan Jeroen van der Veer werd benoemd tot de nieuwe topman.

In de Financial Times roept de Amerikaanse belegger Eric Knight andere Shell-beleggers op om druk op het concern uit te oefenen. Knight is een van de fondsbeheerders van Knight Vinke Asset Management, dat ook aandelen Shell bezit. Hij wil dat Shell serieus nadenkt over het vereenvoudigen van de complexe bestuursstructuur van het concern, waarbij de raden van bestuur en de raden van commissarissen van het Nederlandse Koninklijke Olie en het Britse Shell Transport and Trading samen een collegiaal bestuur over het concern voeren. Dat leidt volgens Knight tot een te gesloten bedrijfscultuur.