Rogge maant de Grieken tot spoed

De nieuwe Griekse regering krijgt van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) twee weken de tijd met oplossingen te komen voor de vertraging van bouwprojecten in Athene, waar van 13 tot en met 29 augustus de Olympische Spelen worden gehouden.

Voorzitter Jacques Rogge heeft dit premier Costas Karamanlis zaterdag in een onderhoud persoonlijk laten weten.

Rogge, die werd vergezeld door Denis Oswald, de voorzitter van de coördinatiecommissie voor de Spelen, en Gilbert Felli, directeur Olympische Spelen, heeft de Karamanlis een lijst overhandigd met de meest zorgwekkende objecten. Het IOC maakt zich vooral zorgen over de vertraging bij de werkzaamheden van het Calatrava-dak waarmee het Olympisch Stadion overdekt moet worden. Andere pijnpunten zijn het dak op het zwembad, dat naast het Olympisch Stadion is gelegen, en de aanleg van nieuwe trein- en tramlijnen.

Rogge heeft de Griekse premier twee weken de tijd gegeven om aan te geven hoe de regering de problemen denkt op te lossen. Rogge zei na afloop van de ontmoeting in Athene: ,,Volgens onze experts is er nog steeds genoeg tijd om alles af te krijgen, maar het is een kwestie van de juiste besluiten nemen.''

Karamanlis' eerste daad na zijn aanstelling als premier was zichzelf verantwoordelijk stellen voor alle voorbereidingen op de Olympische Spelen.

Rogge met zijn medewerkers en Karamanlis met zijn verantwoordelijke ministers spaken zaterdag ruim twee uur met elkaar. Hoewel naar buiten toe zo min mogelijk onrust wordt gezaaid, is uit de houding van de IOC-voorzitter duidelijk geworden dat de zorgen over de voortgang van de werkzaamheden in Athene groot zijn. Het werk mag dan op tijd worden afgerond, dan nog is er een groot probleem met het testen van wedstrijden. Daarvoor is weinig tijd, zodat er het risico bestaat dat veel evenementen pas tijdens de Spelen zelf getest zullen worden.

Maar Rogge heeft vertrouwen in Karamanlis, die zich persoonlijk met de voortgang gaat bemoeien. ,,Het is goed dat de premier zelf als manager gaat optreden, meent Rogge. ,,De tijd dringt, maar ik weet ook hoe belangrijk de Olympische Spelen voor Griekenland zijn. Ik vertrouw er op dat de nieuwe regering deze klus tot een goed einde zal brengen.''