PSV werkt zich alsmaar dieper in de nesten

Als de leiding van PSV van mening is dat het kapitaal op het veld staat, dan heeft de noodlijdende voetbalclub dit weekeinde opnieuw een zwaar verlies geleden. Op zaterdag werd bekend dat 33-jarige doelman Ronald Waterreus de club na tien seizoenen transfervrij zal gaan verlaten. En gisteren leverde de selectie onder leiding van aanvoerder Mark van Bommel tegen Feyenoord een dusdanige wanprestatie dat een lucratieve transfer van de international verder weg lijkt dan ooit.

Mateja Kezman kon zich door een schorsing helemaal niet in de kijker spelen. De Serviër neemt inmiddels al genoegen met een vertrek naar een ploeg uit de Europese subtop. Het is nog maar de vraag of er een club in Europa bereid is de aanvaller voor vele miljoenen euro's uit zijn lijden te verlossen. De spits moest vanaf de tribune met lede ogen toezien hoe zijn collega's de kansen op het landskampioenschap door de 1-0 nederlaag vergooiden. En daarmee is naast de penibele financiële situatie ook de sportieve toekomst van PSV somber geworden.

De euforie die twee weken geleden bij PSV even ontstond na de verkoop van Arjen Robben aan Chelsea heeft al weer plaats gemaakt voor een zorgelijke stemming. De achttien miljoen euro die de Londense club betaalde voor de linkerspits zal voor een deel gebruikt worden om de gaten uit het verleden te dichten. Voorts dreigt de club naast de aftredende voorzitter Harry van Raaij nog meer `dragende' spelers te gaan verliezen. En of daar veel geld tegenover zal staan is allerminst zeker.

De contracten van Waterreus, Van Bommel en Kezman lopen een voor een af in de zomer van 2005. De eerste bracht dit weekeinde naar buiten dat hij aan het einde van dit seizoen zal vertrekken. Dat besluit had hij overigens al in oktober vorig jaar genomen, nadat PSV in eigen huis kansloos verloor van AS Monaco. Voor Waterreus was die wedstrijd het breekpunt. Hij liet de voorzitter weten zijn contract te willen inleveren. De doelman is aan iets anders toe.

Als blijk van waardering zal PSV geen afkoopsom voor hem vragen. De kans dat de club daarentegen voor niets een vergelijkbare vervanger aan zal kunnen trekken lijkt uitgesloten. Het is nauwelijks voor te stellen dat de raad van commissarissen van de NV PSV ingenomen is met de geste van de club, die na het vorige seizoen kampte met een schuld van maar liefst 110 miljoen euro.

Een paar jaar geleden ging PSV er zonder meer van uit dat de verkoop van zowel Van Bommel als Kezman vele miljoenen euro's zou opbrengen. De aanvoerder werd destijds in verband gebracht met verschillende Engelse topclubs. Maar nu zijn op één na laatste contractjaar bijna ten einde loopt, is het opvallend stil rond de international. Dat PSV nog een fors bedrag zal krijgen voor de middenvelder die met een vormcrisis kampt, lijkt op voorhand uitgesloten.

Van Bommel speelde tegen Feyenoord zo zwak dat zelfs het weinig kritische Eindhovense publiek de nummer zes van PSV uitfloot. Laat staan dat Van Bommel de internationale scouts had kunnen overtuigen van zijn kwaliteiten. Na afloop van het ontluisterende optreden tegen Feyenoord reageerde Van Bommel laconiek op zijn eigen problemen en die van PSV. De 26-jarige spelbepaler wil zich volgens coach Hiddink op dit moment te graag bewijzen. ,,We hebben daar de afgelopen dagen over gesproken en gezegd dat hij weer terug naar de eenvoud moet. Er zit vaak te veel dwang achter'', sprak de nieuwe technisch directeur Hiddink.

Vooralsnog heeft de club geen afspraak gemaakt met Van Bommel om over zijn toekomst te praten. Volgens de voetballer moet niet hij, maar PSV aangeven of én wanneer ze met elkaar om de tafel gaan zitten. Naar eigen zeggen maakt Van Bommel zich geen zorgen, ondanks het aangekondigde vertrek van Robben en Waterreus.

Daarnaast lijkt de aftocht van topscorer Kezman nog slechts een kwestie van tijd. De spits, die medio 2000 voor iets minder dan veertien miljoen euro naar Eindhoven werd gehaald, roept al maanden dat hij weg wil uit Nederland. Struikelblok is echter de prijs die PSV vraagt voor de aanvaller, die deels betaald is door externe geldschieters. Kezman dringt er bij de clubleiding op aan dat ze minder voor hem zullen vragen wanneer er een `interessante club' komt.

Hiddink is dan ook niet te benijden. Hij zag zijn ploeg gisteren in een uitverkocht Philips-stadion pijnlijk onderuitgaan tegen Feyenoord. Beide ploegen konden als excuus aanvoeren dat ze door blessures vele spelers misten, maar het niveau dat PSV en Feyenoord etaleerden was een topclub onwaardig.

Tekenend voor de armoede op het veld was de wijze waarop het enige doelpunt tot stand kwam. Voor de zoveelste keer betaalde PSV de tol voor een knullige fout. Dit keer was het de Deen Kaspar Bøgelund, die in de dertiende minuut over de bal heentrapte. Uit de aanval die volgde maakte Ebi Smolarek de winnende treffer.

PSV heeft nu negen punten achterstand op Ajax. De grootste concurrent voor de tweede plaats, die aan het einde van het seizoen recht geeft op deelname aan de voorronde van de Champions League, is weer Feyenoord dat nog zes punten moet goedmaken. Financieel is deelname aan het lucratieve miljoenenbal een must voor PSV, maar op sportief gebied heeft de huidige selectie weinig te zoeken tussen de beste clubs van Europa. PSV kampt niet alleen in de boeken met een negatief eigen vermogen, maar dreigt op het veld ook nog eens het grootste talent, de doelman, de topscorer en de aanvoerder te gaan verliezen. De meeste deelnemers in de Champions League hebben in elk geval nog een deel van het kapitaal op het veld staan.

PSV

0

Feyenoord

1

Ruststand 0-1. 13. Smolarek 0-1. Schds: Jol. Tsch: 35.000. Gele kaarten: Ono en Paauwe (Feyenoord).

    • Koen Greven