Politie vermoedt band eerdere aanslag

De Spaanse politie vermoedt banden tussen de daders van de terreuraanslagen afgelopen donderdag in Madrid en de aanslagenreeks vorig jaar mei in Casablanca, gepleegd door een islamitische terreurgroep.

Zaterdag werden in Madrid drie Marokkanen en twee Indiërs gearresteerd op verdenking van medeplichtigheid.

Een van de Marokkaanse arrestanten wordt verdacht van directe betrokkenheid bij het plaatsen van de bommen in de vier treinen, waardoor 200 doden en bijna 1500 gewonden vielen.

De arrestaties hadden plaats in de volksbuurt Lavapiés. De politie kwam hen op het spoor door een niet-ontplofte rugzak met explosieven, die deel uitmaakte van de reeks gelijksoortige rugzakken waarmee de treinen werden opgeblazen.

Uit onderzoek blijkt dat de gebruikte springstof van andere kwaliteit is dan de springstof die de Baskische afscheidingsbeweging ETA doorgaans gebruikt. Een mobiele telefoon die werd gebruikt als tijdklok voor het ontstekingsmechanisme leidde de politie naar de telefoonwinkel die de drie gearresteerde Marokkanen drijven.

Dagbladen publiceerden gisteren en vanochtend informatie waarin zeker een van de Marokkaanse verdachten in verband wordt gebracht met het onderzoek naar islamitische terreurgroepen in Spanje en de voorbereiding van de aanslagen van 11 september 2001 op Washington en New York. Daarbij gaat het om een terreurcel onder leiding van Imad Eddin Barakat Yarkas, alias Abu Dahdah. Hij is de hoofdverdachte van de Spaanse tak van het Al-Qaeda-netwerk die wordt onderzocht door onderzoeksrechter Baltasar Garzón. Dahdah werd eind 2001 gearresteerd op verdenking van werving van terroristen en betrokkenheid bij 11 september.

De identiteit van een van de arrestanten legt tevens een verband met de salafistische groepering die verantwoordelijk wordt gehouden voor de aanslagen in Casablanca. Inmiddels is een Spaanse politie-eenheid naar Marokko vertrokken voor informatie-uitwisseling.

Bronnen binnen de politie vermoeden banden tussen de daders van de aanslagen in Madrid, Casablanca en de Al-Qaedacellen die achter 11 september zitten. Na de vondst van menselijke resten bij een van de treinen donderdag wordt de optie opengehouden dat er toch een zelfmoordterrorist bij de aanslagen betrokken was.

De demissionaire Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Angel Ácebes maakte zaterdag bekend dat er een videoband is gevonden waarin de aanslag namens Al-Qaeda wordt opgeëist. De band werd in een prullenbak vlakbij een grote moskee aan de Madrileense ringweg M-30 aangetroffen.

Op de videoband is een man te zien in een Arabisch gewaad die in het Marokkaans-Arabisch een verklaring aflegt. Hij noemt de aanslag een antwoord op de Spaanse steun aan ,,de crimineel Bush en zijn bondgenoten'', precies 2,5 jaar na 11 september.

Vooral wordt er gewezen op de steun van Spanje in de oorlog in Irak en Afghanistan. De man waarschuwt dat als Spanje zijn steun niet opzegt meer aanslagen zullen volgen. ,,Deze aanslagen zijn niets vergeleken met wat nog kan voortkomen uit wat jullie terrorisme noemen'', aldus de man.

    • Steven Adolf