Noodaankoop moet vrezen voor zijn plaats bij Ajax

Hij wilde het later niet toegeven, maar Yannis Anastasiou moet gisteren met gemengde gevoelens het veld in de Arena hebben verlaten toen hij in de 68ste minuut werd vervangen door Zlatan Ibrahimovic. De Griek maakte voor rust twee treffers tegen zijn oude werkgever Roda JC, en kreeg van het publiek het predikaat Man of the match. Zijn spel gaf daar ook aanleiding toe. Anastasiou, de noodaankoop, speelde zijn beste wedstrijd in het shirt van Ajax.

Toen hij het veld verliet, juichten de fans op de tribune echter niet voor hem, maar voor de van een liesoperatie herstelde Ibrahimovic die zijn plaats innam. Het toeval wilde dat op dat moment ook Steven Pienaar zijn rentree vierde. Hij was vijf maanden geblesseerd, Ibrahimovic vier maanden. Voor Pienaar maakte Sonck plaats, die behoorlijk sip keek toen hij op last van de technische staf naar de kant moest. Met Pienaar en Ibrahimovic in de gelederen swingde Ajax weer wat meer. De snelheid werd in aanvallend opzicht aanzienlijk opgevoerd, en uitgerekend dat had de ploeg nodig.

Het lijkt er derhalve op dat Anastasiou, juist in een fase dat hij zich redelijk begint aan te passen, gedoemd is zijn wedstrijden te slijten op de reservebank. Trainer Ronald Koeman, die erkende dat hij de Griekse spits alleen verving om Ibrahimovic speelminuten te gunnen, bestreed dat overigens. ,,Misschien begin ik de volgende wedstrijd (tegen Vitesse, red.) wel weer met Yannis. Ibrahimovic is nog niet helemaal op zijn oude niveau. Anastasiou maakt minder acties, maar zorgt er wel altijd voor dat hij aangespeeld kan worden. Aan de andere kant: als Ibrahimovic fit is én in vorm, vind ik hem van de twee de beste spits. Dat hebben we Anastasiou bij de contractbesprekingen ook voorgehouden.''

De voormalige speler van Anderlecht en OFI Kreta zegt zich dat niet te kunnen herinneren, maar toont wel begrip. ,,Ik begrijp ook wel dat Ajax mij heeft aangetrokken omdat Ibrahimovic geblesseerd was.'' Zijn werkelijke gevoelens houdt hij vervolgens verborgen. Het kampioenschap staat voorop en Ajax heeft zoveel goede voetballers in de gelederen dat niemand kan verwachten dat hij altijd speelt, stelt hij. Anastasiou denkt nog voldoende te worden ingezet. ,,Maar ik wil niet te veel praten over mezelf, ik ben niet belangrijk'', zegt hij even diplomatiek als bescheiden.

Al zou hij naar de achtergrond verdwijnen, de wedstrijd van gisteren nemen ze Anastasiou niet meer af. Hij toonde aan beter te kunnen combineren dan zijn illustere voorganger en landgenoot Nikos Machlas, die Ajax indertijd aantrok voor negentien miljoen gulden. Ook zijn handelingssnelheid heeft hij wat kunnen opvoeren. Uiterst koel, zoals het een goede spits betaamt, rondde Anastasiou een hakballetje af waarmee Rafael van der Vaart hem op geniale wijze vrijspeelde. En de kopbal uit de vrije trap van dezelfde Van der Vaart, waarmee hij 3-1 maakte, mikte hij ook al heel beheerst in het net.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Ibrahimovic, mits de Zweed de scherpte kan opbrengen en zich als een teamspeler gedraagt, toch meer een aanvaller is die past bij Ajax. Zijn kwaliteiten op gebied van creativiteit, snelheid en techniek moeten vele malen hoger worden aangeslagen dan die van Anastasiou. Al hoeft daardoor zijn rendement niet hoger te zijn. De wijze waarop Ibrahimovic in de tweede helft Brouwers uitspeelde, eerst met een korte beweging waarbij hij de bal onder zijn been teruglegt, en vervolgens voorgaf op de inglijdende Pienaar, getuigde van intelligentie. Het was bovendien de beslissing in de wedstrijd. Daarmee werd de rentree van beiden op verbluffende wijze luister bijgezet.

Het was toch al de dag van de terugkeer. Naast Pienaar en Ibrahimovic werd het doel weer verdedigd door Bogdan Lobont. Voor de Roemeen moest Maarten Stekelenburg wijken. Koeman deed het met pijn in zijn hart, want het talent van Ajax heeft zich de afgelopen weken een betrouwbare sluitpost getoond. ,,Maar Lobont bespeelt de diepte beter met uittrappen en is ook als organisator van de verdediging verder dan Stekelenburg'', aldus Koeman. De trainer gaf verder aan dat hij Sonck duidelijk zal maken wat hij met hem van plan is nu Pienaar weer op de rechterflank kan spelen. ,,Wesley speelt te statisch voor een rechtsbuiten. Dat is nu wel duidelijk.''

Met negen punten voorsprong op concurrent PSV zit Ajax op rozen. In Eindhoven wordt de blessuregolf steeds groter, terwijl in de Arena alle gekwetste spelers zich weer melden. Pienaar moet nog voorzichtig doen, maar speelt vanavond bij wijze van test een volle wedstrijd in het tweede elftal. En in de beslissende fase van de competitie begint ook Van der Vaart zich eindelijk van zijn beste kant te laten zien. Afgezien van een aantal fraaie passjes, won de middenvelder gisteren ook weer zijn persoonlijke duels. Dat onoverwinnelijke bij hem was toch het hele seizoen verdwenen.

In de laatste fase van de wedstrijd tegen Roda JC speelde Ajax in een samenstelling die gezien de bezetting van de huidige selectie op papier in grote lijnen de meest aantrekkelijke is. Achterin: De Jong (of Trabelsi), Heitinga, Escudé, Maxwell. Midden: Galásek, Sneijder, Van der Vaart. Voorin: Pienaar, Ibrahimovic en Mitea.

Ajax

4

Roda JC

2

Ruststand 3-1. 26. Mitea 1-0, 37. Anastasiou 2-0, 45. Redan 2-1, 45. Anastasiou 3-1, 46. Luijpers 3-2, 82. Pienaar 4-2. Schds: Wiedemeijer. Tsch: 49.553. Gele kaarten: Vandenbroeck en Van Dessel (Roda JC).

    • Erik Oudshoorn