MuziekGroep Nederland

De auteursrechtenorganisatie Buma stopt in 2005 met subsidie aan de Stichting MuziekGroep Nederland (MGN) voor serieuze, hedendaagse Nederlandse muziek. De subsidie bedroeg 700.000 euro per jaar, een vijfde van het totale budget. Het ministerie van OC en W moet als enige andere subsidiegever in het nieuwe Kunstenplan over voortzetting beslissen, maar staatssecretaris Van der Laan heeft reeds aangegeven op ondersteunende organisaties te willen bezuinigen. Muziekgroep Nederland ontstond in 2000 uit een fusie van muziekuitgeverij Donemus, het Repertoire Informatiecentrum Muziek en het Centrum Nederlandse Muziek. Tekorten ontstonden ten tijde van directeur Jan Willem ten Broeke, die vorig jaar vertrok na een conflict met organisaties van componisten en wegens onvrede met het eigen personeel. Buma is het oneens met de huidige beleidsplannen en is ontstemd over de verbouwing van het Amsterdamse stichtingskantoor, die 3,5 miljoen euro kostte.