Meezing-rap uit Diemen overtroeft de volksverlakkerij van Obie Trice

Toegegeven: het was geen double bill of rap-battle. Lange Frans en Baas B waren gewoon het voorprogramma van de iets bekendere Obie Trice. Obie Trice is een protégé van Eminem, Lange Frans & Baas B komen uit Diemen-Zuid. Dat zegt eigenlijk al genoeg. Maar de mannen uit Diemen, die zich heel toepasselijk D-Men noemen, mogen wat minder bekend zijn, ze veegden afgelopen zaterdagavond in Paradiso de vloer aan met de zelfgenoegzame Trice en zijn handlangers.

Obie Trice heeft een ding niet begrepen. Hij is dan wel bekend als linkerhand van Eminem (50 Cent zit rechts), van het onderhoudende album Cheers en de geweldige single Got Some Teeth, maar in feite is hij nog slechts een aankomende ster. Trice stond voor een goed gevulde maar kritische zaal. Zou hij zonder Eminem kunnen?

Nou nee. Obie Trice vestigde een nieuwe standaard waar het gaat om publieksverlakkerij. We waren al gewend dat complete instrumentaties van digitale geluidsbandjes komen, maar een rapper die zelf niet meer rapt – dat is nieuw. Trice was schor, mischien was dat de reden. In ieder geval slenterde hij zwijgend rond, terwijl er ingespannen raps te horen waren. En die kwamen ook niet van Trice' vriend, een op Notorious BIG lijkende side-kick die over het podium zwoegde. Obie Trice maakte een cd vol soepele rap, en enkele positieve uitschieters die de indruk wekten dat Trice een bizar en eigenzinnig talent kon zijn. Zaterdagavond was hij uitsluitend geïnteresseerd in het leegklokken van een fles cognac (wat dan wel weer grappig werd begeleid door het liedje van de tv-serie Cheers) en een eindeloze speurtocht naar het juiste paar billen aan een vrouwelijke bezoeker.

Lange Frans en Baas B, van wie onlangs de cd Supervisie verscheen, lieten eerder zien hoe je het publiek wel bij de les houdt. Zij waren gretig, maar op een vriendelijke manier. In plat-Diemens werd de zaal tot meezingen bewogen, en dat is niet moeilijk als het gaat om liedjes als Moppie (,,moppie, moppie, moppie/ zo he-le-maal toppie/ krijg je niet meer uit m'n koppie''). Want Frans en Baas B combineren hun raps met zwoele arrenbie, zelfspot en zelfs een ideologische visie. Lange Frans improviseerde een rap over de aanslag in Madrid, en gaf een sneer naar de Wereldbank en het kapitalistische Westen. Iets zinnigers zouden we de rest van de avond niet meer horen.

Concert: Lange Frans & Baas B, Obie Trice. Gehoord: 13/3 Paradiso, Amsterdam.

    • Hester Carvalho