Meeste import Russische olie

Rusland was vorig jaar Nederlands belangrijkste aardolieleverancier. Nederland voerde in 2003 ruim 48 miljoen ton ruwe aardolie in. Ruim een vijfde kwam uit Rusland, dat daarmee Groot-Brittannië heeft afgelost als belangrijkste aardolieleverancier. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag heeft gepubliceerd.

De invoer van ruwe olie lag 2 procent boven het niveau van 2002. Voor de 48 miljoen ton werd 8,8 miljard euro betaald. De gemiddelde invoerprijs per ton was 181 euro in 2003, iets minder dan de 186 euro in het jaar ervoor. In de afgelopen 25 jaar lag halverwege de jaren tachtig de invoerprijs het hoogst. In 1984 en 1985 werd gemiddeld 310 euro per ton betaald.

Van de ruwe olie die Nederland vorig jaar invoerde kwam 37 procent uit de landen van de OPEC, de organisatie van olie-exporterende landen. In 1975 kwam nog bijna alle ruwe olie, 98 procent, uit OPEC-landen. De afgelopen jaren is Nederland steeds meer ruwe olie gaan importeren uit Rusland, Noorwegen en Groot-Brittannië, landen die niet tot de OPEC behoren.

Rusland leverde Nederland vorig jaar ruim 11 miljoen ton ruwe aardolie, met een invoerwaarde van 1,9 miljard euro. De invoer uit Rusland is met 43 procent toegenomen in vergelijking met het voorgaande jaar. OPEC-land Saoedi-Arabië zat daar net onder met ruim 10 miljoen ton. Groot-Brittannië en Noorwegen kwamen op respectievelijk de derde en de vierde plaats. OPEC-lid Koeweit maakte de topvijf rond.

De Russische economie is vorig jaar meer dan 7 procent gegroeid, voor een deel door de stijgende olieprijzen.

In 2002 kocht het Britse olieconcern BP zich voor meer dan 7 miljard dollar in bij twee Russische maatschappijen. Ook Shell zou overwegen een overname te doen op de Russische oliemarkt.