`Madrid' drukt koersen Europa

Op de grote effectenbeurzen in Europa zakten vanmorgen alle indices. Hoewel de AEX-index met een klein winstje opende, noteerde de index rond het middaguur 4,67 punten lager (1,4 procent) op een stand van 341,32.

Daarmee trad Amsterdam in het spoor van de andere Europese beurzen. Parijs stond 1,1 procent in de min, Londen verloor 0,5 procent en de graadmeter van de beurs in Frankfurt daalde 1,5 procent.

De rode cijfers tonen de ongerustheid onder beleggers na de jongste aanwijzingen dat al-Qaeda achter de bomaanslagen in Madrid zit. De angst voor de gevolgen van de terreur voor de westerse economieën leidde ook tot een verdere vlucht uit de dollar. De euro steeg hierdoor in waarde en noteerde 1,2300 dollar tegen 1,2180 dollar vrijdag.

Verder was de verkiezingsoverwinning van de Spaanse sociaal-democraten gisteren geen opsteker voor de beleggers. De beurs in Madrid zakte het diepst en schreef 2,9 procent af.

Opnieuw waren in Europa vooral aandelen van verzekeraars en reisorganisaties in de aanbieding. Aegon en het Franse AXA verloren 2 procent. Hoewel toeristen volgens TUI in de aanslagen geen reden zien hun reizen naar Spanje te annuleren, deed de Duitse reisgigant het niet best met een verlies van 2,7 procent. Alleen de hogere slotstanden van vrijdag op de beurzen in New York hielden de verliezen in de aandelenhandel in Europa enigszins binnen de perken.

Het aandeel Koninklijke Olie werd 0,5 procent goedkoper op 39,50 euro. De Britse krant Financial Times meldde dat, na topman Watts, nog meer bestuurders van Koninklijke/Shell Groep het veld zullen gaan ruimen door de gevolgen van het afwaarderen van de bewezen reserves.

Grootste verliezers onder de hoofdfondsen op het Damrak waren Buhrmann en Ahold. Die koersten respectievelijk 4,4 en 2,7 procent lager op 7,53 en 6,65 euro. De Midkap-index slonk ruim 1 procent en stond aan het eind van de ochtend op een puntentotaal van 381,39.

De meeste effectenbeurzen in Azië ontliepen de internationale trend vanmorgen. In Tokio eindigde de Nikkei-index 155,15 punten hoger op 11.317,90. Zuid-Korea steeg 0,4 procent. Hongkong was aan het einde van de handelsdag 0,1 procent lager. In Australië stegen de aandelenkoersen met gemiddeld 0,25 procent.