Luciano Pavarotti neemt afscheid van de opera

Voor de laatste maal heeft tenor Luciano Pavarotti (68) zaterdag in de Metropolitan Opera het operatoneel betreden. ,,Dit is mijn finale'', zei hij over de voorstelling van Puccini's Tosca. ,,Als ik mezelf hoor zingen, denk ik: `Waarom stop je?'. Maar ik moet dunner zijn en over een podium kunnen rennen. Als dat binnen een jaar lukt, sluit ik niet uit dat ik weer terugkom. De wonderen zijn de wereld nog niet uit.'' Ondanks talrijke ovaties, omschreef de New York Times Pavarotti`s optreden als `droevig'. ,,Het kostte hem zoveel energie de stem gewoon zijn werk te laten doen, dat hij het ritme soms aan het toeval overliet.'' Pavarotti kondigde eerder aan helemaal te stoppen met zingen op 12 oktober 2005, zijn zeventigste verjaardag. Voorafgaand aan die dag maakt hij nog een internationale concerttournee.