Koerdische taalscholen Turkije open

Dit weekeinde hebben de eerste Koerdische taalscholen in Turkije officieel hun deuren geopend. Daarmee heeft Turkije voldaan aan een belangrijke eis van de Europese Unie. Ankara wil lid worden van de EU, maar moet voordat de onderhandelingen kunnen beginnen eerst voldoen aan de zogeheten criteria van Kopenhagen (rechten voor minderheden, een stevig gefundeerde rechtsstaat).

Bij de opening van de school in Sanliurfa waren zo'n 2.000 mensen aanwezig, bij die van het instituut in Batman naar verluidt zelfs zo'n 10.000. ,,Een taboe is doorbroken, maar Turkije is niet opgedeeld'', zei een van de medewerkers van de school in Sanliurfa in een toespeling op de angst van Turkse haviken dat Koerdische les alleen maar extremisten à la Abdullah Öcalan in de kaart speelt.

Met de officiële opening van de taalscholen kwam een einde aan een lange periode van bureaucratische guerrilla binnen het Turkse overheidsapparaat. Het Turkse parlement ging immers al veel eerder akkoord met taalonderwijs in andere talen dan het Turks, maar haviken op diverse plaatsen in het overheidsapparaat zagen steeds weer een mogelijkheid om opening van de scholen tegen te werken. Zo mocht het instituut in Batman, waar de eigenaar keurig een buste van Atatürk in de hal heeft neergezet om de autoriteiten te plezieren, eerst niet open omdat de deuren niet de vereiste breedte hadden. Toen de eigenaar de deuren groter had gemaakt, zagen de autoriteiten problemen met de brandtrap. Ook wilden zij, alvorens toestemming te geven voor opening, eerst nog het lesmateriaal tegen het licht houden om er zeker van te zijn dat het geen Koerdisch-separatistische propaganda bevat. De school in Batman (waar de docent naar eigen zeggen de grammatica van het Koerdisch van internet leerde omdat er in Turkije geen mogelijkheden waren om correct Koerdisch te leren) begint op 1 april.