Koerdische onlusten in Syrië

Bij Koerdische onlusten in het noordoosten van Syrië die vrijdag met voetbalrellen in de stad Kameshli begonnen, zijn volgens berichten uit de regio zeker 15 mensen gedood en tientallen gewond. Een Turks radiostation meldde uit Nusaibin, dat tegenover Kameshli aan de Turkse kant van de grens ligt, dat bij de onlusten, de eerste grote ongeregeldheden in Syrië in vele jaren, 49 mensen om het leven zijn gekomen. Gisteren was de rust in het gebied min of meer hersteld. Ongeveer 10 procent van de 1,5 miljoen inwoners van de provincie Al-Hassaka zijn Koerden.

Zowel in Kameshli als in Al-Hassaka, het bestuurscentrum van de regio, werden door Koerden gebouwen in brand gestoken. In Kameshli werd onder andere zware schade aangericht aan het station en scholen. In Al-Hassaka ontstond eveneens grote schade. Ook in de hoofdstad Damascus, waar duizenden Koerden wonen, hadden zaterdag onlusten plaats.

Een wedstrijd tussen Al-Jihad uit Kameshli en Al-Futuwa uit Deir Azor ontketende het geweld. Sunnitische supporters van Al-Futuwa riepen naar verluidt leuzen waarin zij de Iraakse ex-leider Saddam Hussein steunden, waarop botsingen volgden met de voornamelijk Koerdische en Assyrische (christelijke) supporters van Al-Jihad. Zaterdag gingen groepen Koerden in Kameshli en Al-Hassaka de straat op. De Syrische veiligheidsdiensten grepen hard in. Volgens sommige berichten werden ook 250 Koerden opgepakt.

De onlusten vormen een nieuw, groot probleem voor het autoritaire regime van president Bashar al-Assad, dat ook al steeds verder in een internationaal isolement wegzinkt. De Verenigde Staten dreigen op korte termijn sancties af te kondigen tegen Damascus wegens steun aan terrorisme en de slechte staat van de mensenrechten.

De onlusten hebben de al bestaande vrees in Damascus versterkt dat de verwaarloosde Koerdische minderheid, die de Koerden in Irak steeds verdergaande autonomie-eisen ziet verwoorden, zelf ook gaat ijveren voor verbetering van haar situatie. De Syrische grondwet maakt geen melding van de Koerden – in totaal 1,5 miljoen op de 18,5 miljoen inwoners van wie 160.000 de Syrische nationaliteit is ontzegd, wat betekent dat ze onder andere niet kunnen stemmen of staatsscholen bezoeken.

De krant Al-Ba'ath, orgaan van de regerende Ba'athpartij, schreef gisteren in en commentaar dat het geweld van vrijdag en zaterdag onderdeel was van een plan ,,om Syrië schade toe te brengen en bij te dragen tot de som van bekende pressies op Syrië''. Daarbij doelde de krant op de naderende Amerikaanse sancties.