Iran zal instemmen met IAEA-inspectie

Iran zal instemmen met hervatting van de inspecties van zijn nucleaire installaties door het Internationaal Atoom Agentschap (IAEA) die het vorige week stillegde. Dat heeft Irans belangrijkste onderhandelaar op nucleair gebied, Hassan Rowhani, vandaag in Teheran gezegd, aldus het officiële Iraanse persbureau IRNA. Hij zei echter niet wanneer.

Irak annuleerde het afgesproken bezoek van de inspecteurs vrijdag onder verwijzing naar het Iraanse nieuwjaar op 21 maart, wanneer inderdaad het hele land, inclusief de overheid, twee weken volstrekt stilligt. Maar nadat IAEA-lidstaten zaterdag een kritische resolutie hadden aanvaard aangaande het Iraanse falen om gevoelig nucleair onderzoek aan te melden, omschreef Teheran de afzegging als blijk van ongenoegen. Anderzins speculeerden sommige diplomaten bij het IAEA in Wenen dat de inspecteurs waren geweerd omdat Teheran iets te verbergen heeft. Met name de Verenigde Staten verdenken Iran van een kernwapenprogramma.

Het hoofd van het IAEA, Mohamed ElBaradei, zei gisteren dat een snelle terugkeer van de inspecteurs dergelijke verdenkingen kan wegnemen. ElBaradei zei ook te hopen het onderzoek van Irans nucleaire programma tegen het eind van het jaar te hebben afgerond, mits Iran volledige transparantie bood. Daarbij onderstreepte hij dat Iran hem krachtens het extra protocol van het nucleaire non-proliferatieverdrag zo snel mogelijk een alomvattende verklaring van zijn nucleaire plannen ter beschikking moet stellen. Iran ondertekende het extra protocol eind vorig jaar onder zware druk van het westen, de Verenigde Staten voorop.