IJzeren voorraad

In de Encyclopaedia Brittanica die in 1841 verscheen is een verklaring van Basil Hall opgenomen. Deze scheepskapitein was uitermate tevreden over zijn ijzeren voorraad: eten in blik. Dat was nog eens handig koken aan boord. En het ingeblikte eten werd ook door de bemanning zeer op prijs gesteld. Hall legde uit waarom hij blik boven levend vee aan boord verkoos.

Ingemaakt vlees eet niet en drinkt niet, het gaat niet dood en slaat niet overboord, je hoeft het niet te verzorgen en het is altijd bij de hand, het kan warm of koud worden gegeten. Het krijgt geen gebroken poten en het vlees wordt niet van de botten gerukt als het bij slecht weer heen en weer rolt. Bijna 100 jaar later is ingeblikt eten nog steeds een succes. In 1938 verscheen in de Verenigde Staten het boekje Canned foods recipes for fifty. Alle in het boekje opgenomen recepten, van punch van ananas tot gegratineerde spinazie met ei, Hongaarse asperges, krab-koteletjes en Hollandse appelpudding zijn bedoeld voor 50 personen. De genoemde blikken hebben steeds een nummer dat wel op de grootte van het blik zal slaan. Toen wist kennelijk iedereen hoeveel er in blik nr. 10 of 2 zat, want de nummers worden niet verder verklaard. Helaas zijn die koteletjes van echte krab inmiddels een bijna onbetaalbaar gerecht geworden. Ik paste een recept voor een olijvensaus, een tapenade anno 1931, aan en verminderde de hoeveelheden. Genoeg voor een voorgerecht of hapje bij een aperitief voor 4 personen. Eet er lekker warm brood of toast bij. Bereiding: snipper de gepelde ui. Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en bak hierin de uisnippers zacht en glazig. Trek de draden van de stengels bleekselderij of schil ze eventueel dun. Snijd de stengels in smalle reepjes. Laat de reepjes enkele minuten met de uisnippers mee bakken. Pureer de olijven met een blender of andere keukenmachine. Schep ui, bleekselderij en citroensap door de olijvenpuree. Breng op smaak met worcestershire saus en zout en peper. Worcestershire saus is uitgevonden door Lea and Perrins. Het recept is geheim. Tot de ingrediënten behoren: azijn, suiker, ansjovis, ui, knoflook en tamarinde.

Morgen: gemalen vlees.

    • Anne Scheepmaker