Financieel bestuurder verlaat KPN

Telecombedrijf KPN moet op zoek naar een nieuwe financiële topman. De financieel bestuurder van KPN, Maarten Henderson (55), verlaat – onverwachts – voor het einde van dit jaar het concern.

Dat heeft KPN vanmorgen bekendgemaakt. Henderson vertrekt op eigen initiatief. Hij heeft besloten zijn loopbaan buiten KPN voort te zetten. Het concern heeft nog geen opvolger in het vizier. ,,We hebben nog even de tijd. Het is ook nog niet bekend of de vacature intern of extern wordt opgevuld'', zei een woordvoerder van het telefoonbedrijf desgevraagd.

De raad van commissarissen betreurt de beslissing van Henderson, volgens het summiere persbericht van KPN. Volgens de raad heeft Henderson een ,,aanzienlijke bijdrage'' geleverd aan het succes van het bedrijf.

Henderson volgde begin 2000 financiële topman Cees Griffioen op, een paar maanden voordat het concern voor het eerst in zijn geschiedenis een verlies moest bekendmaken, van 19 miljoen euro (42 miljoen gulden) over de eerste zes maanden van dat jaar. Henderson heeft het daarop vervolgens vooral druk gehad met het terugdringen van de enorme schuldenlast (ruim 20 miljard euro in 2001) van KPN. Het concern was in een financiële crisis beland als gevolg van onder meer de overname van het Duitse E-Plus en het afblazen van de beursgang van KPN Mobile.

Analist B. Siebrand van Bank Oyens & Van Eeghen toonde zich vanmorgen verbaasd over het moment van vertrek van Henderson. ,,Hij had moeten vertrekken bij het aantreden van Scheepbouwer in 2002, want hij was onder meer medeverantwoordelijk voor de dure umts-licenties en het niet doorgaan van de beursgang van KPN Mobile. Sindsdien is hij gegroeid in zijn rol als financieel bestuurder, dus hij had ook nog wel even mogen blijven.''

Henderson, op 10 april 1948 in Eindhoven geboren, is sinds november 1999 lid van KPN's raad van bestuur. Op 1 februari 2000 werd hij benoemd tot financiële topman. Daarnaast is hij commissaris bij KPN Mobile. Bij de Duitse dochter E-Plus is hij voorzitter van de raad van commissarissen.

KPN maakte vanmorgen eveneens bekend dat het mogelijk zo'n tweehonderd banen gaat schrappen bij zijn Belgische dochteronderneming BASE. Het mobieletelefoonbedrijf telt momenteel 930 banen. De banenreductie houdt verband met een reorganisatie.