Extra beveiliging cricketduel

De ontdekking van een bom afgelopen weekeinde nabij het Amerikaanse consulaat in Karachi heeft tot verscherpte veiligheidsmaatregelen geleid voor de cricketwedstrijd van morgen tussen Pakistan en India in Rawalpindi. Het stadion waar het duel wordt gespeeld ligt op nog geen tien kilometer van de plaats waar in december president Musharraf van Pakistan aan twee moordaanslagen ontsnapte.

Voor het eerst in veertien jaar toert de Indiase cricketploeg weer door buurland Pakistan. De eerste wedstrijd, zaterdag in Karachi, werd een adembenemende thriller voor 33.000 fans in het National Stadium en miljoenen televisiekijkers. Beide ploegen kozen voluit voor de aanval en sloegen een wereldrecord aan runs (693) in een eendaagse wedstrijd bijeen.

De beslissing viel op de allerlaatste bal. Moin Khan van Pakistan ging voor een zes maar werd vlak voor de boundary uitgevangen. Daardoor ging de zege met vijf runs naar India. De Indiase ploeg produceerde 349 runs in 50 overs voor het verlies van 7 wickets. Dravid werd topscorer met 99 runs in 104 ballen (8x4) gevolgd door Sehwag met 79 runs in 57 ballen.

Pakistan ging voluit op jacht naar de 350 runs. Aanvoerder Inzamam-ul-Haq sloeg met 122 runs zijn negende century in het eendaagse cricket bijeen. De 34-jarige batsman had er 102 ballen voor nodig (12x4, 2x6). Bij het ingaan van de laatste over (6 ballen) had Pakistan negen runs nodig voor de overwinning.

In en rond het stadion was zaterdag een leger van vijfduizend politiemannen op de been om de veiligheid in het oog te houden. De tournee omvat nog vier eendaagse wedstrijden en drie testmatches (5 dagen).

In Galle in Sri Lanka werd de Australiër Shane Warne de tweede bowler in de historie van het testcricket die 500 of meer wickets nam. Warne kwam in Galle op 501. Het wereldrecord is in handen van de West-Indiër Courtney Walsh met 519 wickets. Warne maakte in Galle zijn rentree na een schorsing van twaalf maanden wegens dopinggebruik. In februari 2003 werden vochtafdrijvers in zijn urine gevonden.