EU: samenwerken

Er moet een Europees bureau komen dat ervoor zorgt dat de uitwisseling van gegevens van de verschillende veiligheidsdiensten in de Europese Unie beter verloopt. Dat heeft de Belgische premier Guy Verhofstadt zaterdag herhaald op het voorjaarscongres van D66 in Den Haag. Duitsland steunt dit plan. Volgens Verhofstadt gaat het om een ,,bureau'' of ,,centrum'' waar alle bestaande veiligheidsdiensten informatie naartoe sturen, om zo uit elkaars bestanden te kunnen putten. Nu gebeurt dat nog op adhoc-basis en vaak buiten Brussel om.

Veel lidstaten, waaronder Nederland, vrezen dat de onafhankelijkheid van de nationale veiligheidsdiensten in het geding komt en willen eerst dat bestaande uitwisselingskanalen – zoals Europol – beter functioneren. Ook voor Nederland is de oprichting van een Europese Inlichtingen- en Veiligheidsdienst ,,een stap te ver'', volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken.

,,Nu is er een nieuw soort bedreiging voor heel Europa'', zei de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Otto Schily (SPD), gisteren na afloop van een spoedbijeenkomst van het zogeheten veiligheidskabinet. Duitsland is een van de drijvende krachten achter méér samenwerking tussen politie en veiligheidsdiensten in de EU. De Ierse premier, Bertie Ahern, heeft de Europese terreurbestrijding al op de agenda gezet voor de Europese top van regeringsleiders, eind volgende week in Brussel. EU-buitenlandcoördinator Javier Solana heeft voorgesteld om een speciale gezant te benoemen voor terreurbestrijding.