Doorzettingsvermogen Naber beloond

De amazone Alice Naber-Lozeman heeft zich geplaatst voor de Olympische Spelen van komende zomer in Athene op het onderdeel eventing.

Na twaalf jaar doet een Nederlander bij de Olympische Spelen weer mee aan eventing, de voormalige military. Alice Naber-Lozeman (32) uit Biddinghuizen kwalificeerde zich afgelopen weekeinde bij een driesterrenwedstrijd in het Portugese Barocca de Alva. Zij werd zesde, waar een plaats bij de eerste tien werd geëist.

Waar is deze kwalificatie aan te danken?

Alice Naber-Lozeman: ,,Aan mijn paard VA Fox, waarover ik sinds het einde van het vorig jaar beschik. De in Nieuw Zeeland gefokte volbloed is snel en past goed bij me. Het dier is eigendom van de Engelsman Rodney Day, die er graag mee naar de Olympische Spelen wil. Gelet op de enorme concurrentie was daar in Engeland geen kans op. Bij Day was VA Fox het vijfde paard in de olympische rangorde.''

Hoe moeten uw kansen in `Athene' dan worden ingeschat?

,,Dat is moeilijk te zeggen. VA Fox is heel erg snel in de cross, maar moet nog wel veel leren in de dressuur. Maar daar gaan we de komende maanden hard aan werken. Ik vind het wel een typisch vrouwenpaard.''

Een typisch vrouwenpaard. Wat verstaat u daar precies onder?

,,Een paard dat sensibel, klein en snel is. En dat ligt mij eigenlijk wel.''

U heeft veel tegenslagen gekend. Is dit de beloning voor uw doorzettingsvermogen?

,,Zo zie ik dat wel, ja. Want het is toch nogal wat wat ik heb meegemaakt: een paard overleden, een paard dat vlak voor de Olympische Spelen van Atlanta in 1996 naar een Duitse ruiter moest en blessures van zowel paarden als mezelf. Nu zit het eindelijk eens een keertje mee.''

Hoe nu verder?

,,Ik heb nog een paard, Baxter, waarmee ik me wil kwalificeren voor de Olympische Spelen, omdat het kwetsbaar is om op één paard te wedden.''

Waarom horen we doorgaans zo weinig van u?

,,Eventing krijgt weinig publiciteit in Nederland. Maar nu ik naar de Olympische Spelen in Athene mag, groeit de belangstelling wel, terwijl ik toch al zo'n tien jaar bezig ben en goed heb gepresteerd. In 2002 was ik de eerste Nederlander die de beroemde military van Badminton in Engeland foutloos reed. Eigenlijk is dat zwaarder dan een olympische wedstrijd; alleen wat betreft status is het natuurlijk onvergelijkbaar.''