Davis verrast op koningsnummer

De Amerikaan Shani Davis liet zich zaterdag kronen als de eerste donkere wereldkampioen schaatsen. Op het koningsnummer nog wel, de 1.500 meter, veroverde hij bij de WK afstanden in Seoul de titel voor favoriet Mark Tuitert en Erben Wennemars. Zij reden zich stuk op de scherpe tijd (1.48,68 minuten) die de 21-jarige rijder uit Chicago al in een van de eerste ritten liet klokken. Tuitert kwam het dichtste bij: 1.49,29.

De 1.500 meter werd voor Davis na zijn rit een lijdensweg. ,,Please, please, slow down'', mompelde hij als er sterke rijders in de baan kwamen. Zijn smeekbede werd verhoord. ,,Eindelijk kan ik in Amerika vertellen dat ik ergens wereldkampioen in ben geworden'', sprak de schaatser die ook shorttrackt doet. Zijn vrienden zullen hem niet meer uitlachen omdat hij in een strak pak schaatst, hoopt hij.

Zijn mascotte, een knuffelbeer met de naam Shani Davis jr., had hij in de kleedkamer achtergelaten, maar werd door ploeggenote Catherine Raney haastig tevoorschijn getoverd om bij de huldiging in de vreugde te delen. De student kreeg het pluche beestje tijdens het dieptepunt van zijn carrière, toen de Amerikaanse sportpers hem genadeloos afmaakte na een teleurstellend verlopen olympisch shorttracktoernooi, en neemt hem sindsdien overal mee.

Davis heeft zich na zijn opmerkelijke prestatie bij de WK allround in Hamar, waar hij als tweede eindigde, nog volop beziggehouden met shorttrack. In die discipline wilde hij de wereldtop bereiken, maar hoofdprijzen heeft hij tot nu toe niet gewonnen. Ondanks zijn successen op de langebaan, blijft Davis doorgaan met shorttrack. Volgende week neemt hij deel aan de WK in Gotenburg. Davis heeft weinig ambitie om volgend seizoen het wereldbekercircuit af te lopen. De jonge Amerikaan moet er sowieso niet aan denken lange tijd buiten Chicago door te brengen. ,,Als ik kijk naar mijn teamgenoten'', zei de wereldkampioen. ,,Die zijn soms zeven weken in Europa. Ik hou van mijn familie, ik hou van mijn moeder. Ik moet hen zien.''