Aanslag bij Ashdod eist 13 levens

Met luchtaanvallen op drie metaalfabriekjes in Gaza-stad heeft Israël vandaag gereageerd op de tweevoudige Palestijnse aanslagen in Ashdod, waarbij gisteren elf Israëliërs en de twee daders werden gedood.

Premier Sharon heeft ook zijn eerste officiële ontmoeting met de Palestijnse premier Ahmed Qurie afgezegd.

De twee Palestijnse jongens van 17 jaar, klasgenoten uit het vluchtelingenkamp Jabalaya bij Gaza, drongen door tot op het bewaakte haventerrein van Ashdod, de tweede havenstad van het land. Op nog geen 150 meter van opslagtanks met chemicaliën (bromide, ammoniak) en vlakbij een reparatiewerkplaats werd de eerste bom tot ontploffing gebracht, de tweede bom ging af bij een goederenopslagplaats annex koelhuis.

Het feit dat de twee konden doordringen tot op het haventerrein heeft grote verbazing gewekt, omdat verondersteld werd dat de bewaking juist hier, op nog geen 25 kilometer van de Gazastrook, in orde zou zijn. Israëlische media spraken over ,,kolossale blunders'' in de beveiliging en menen dat Israël ontsnapt is aan een ,,mega-aanval'' wegens de nabijheid van de opslagtanks. De directie van de haven wees de kritiek af met het argument dat er vorige week nog grote veiligheidsproeven waren gehouden onder toezicht van de politie en de Shin-Bet, de veiligheidsdienst.

Het was ook voor het eerst dat Palestijnen uit de Gazastrook met succes een aanslag in Israël zelf uitvoerden. Tot gistermiddag half vijf meenden regering, leger en inlichtingendiensten dat het niet mogelijk was Israël te penetreren vanuit de met hoge hekken, elektronische sensoren en militaire posten omheinde Gazastrook. De veronderstelde ondoordringbaarheid van het hek rondom de Gazastrook was een van de voornaamste argumenten van de regering om de veiligheidsbarrière op de Westelijke Jordaanoever aan te leggen.

Volgens de plaatselijke politiecommandant, generaal Moshe Karadi, hebben de Palestijnen ook een nieuw en hoogwaardig type explosieven gebruikt, hetgeen volgens hem een verklaring zou zijn voor het feit dat ze door de veiligheidscontrole waren gekomen. De combinatie van het doel, een haveninstallatie, en het type explosieven, baart Israël grote zorgen.

De Palestijnse Autoriteit veroordeelde de aanslag meteen in duidelijke bewoordingen en riep alle Palestijnen af te zien van dergelijke acties. Maar het bestuur van premier Qurie heeft geen invloed op Hamas en ook niet op de Aqsabrigades, die bestaan uit leden van de Fatah-beweging, de organisatie van president Arafat.

Sharon gaat intussen door met het winnen van steun voor zijn plan om de joodse nederzettingen in de Gazastrook te ontmantelen. Dat plan, dat zou kunnen rekenen op steun van een kleine meerderheid van de bevolking, stuit op toenemend verzet van Sharons eigen partij en belangrijke ministers. De ministers van Financiën, Netanyahu, en Buitenlandse Zaken, Shalom, die allebei de ambitie hebben Sharon op te volgen, hebben ,,grote bedenkingen''. De Amerikaanse regering is gematigd positief, maar heeft nog veel vragen.