Werknemer Congres was `Iraakse agent'

Een voormalige journalist en persvoorlichter voor vier Amerikaanse Congresleden is beschuldigd van werkzaamheden in opdracht van de vroegere Iraakse inlichtingendienst. De vrouw zou eveneens hebben getracht het Amerikaanse Irak-beleid te beïnvloeden via een ver familielid van haar, de chef-staf van het Witte Huis.

De 41-jarige Susan Lindauer is inmiddels gearresteerd wordt in opdracht van een rechtbank door een psychiater onderzocht. Na afloop van haar voorgeleiding in Baltimore in Maryland legde Lindauer een korte verklaring af voor de pers waarin ze zei: ,,Ik ben een anti-oorlogsactivist en ik ben onschuldig. [...] Ik heb meer gedaan om het terrorisme in dit land te stoppen dan wie dan ook. Ik heb goede dingen gedaan voor dit land. Ik heb gewerkt aan de terugkeer van wapeninspecteurs naar Irak toen iedereen van mening was dat dit onmogelijk was.''

Lindauer is er van beschuldig werkzaam te zijn geweest voor de Iraakse inlichtingendienst en geld te hebben doorgesluisd aan de Iraakse regering. Volgens het sanctiebeleid van de Verenigde Naties was dat verboden. Lindauer is niet beschuldigd van spionage. Wel zou zij tussen 1999 en 2002 10.000 dollar hebben ontvangen van de Iraakse regering.

Volgens de aanklacht heeft Lindauer een brief bezorgd ,,aan het adres van een Amerikaanse functionaris'' in ,,een mislukte poging het Amerikaanse beleid te beïnvloeden''. Anonieme bronnen hebben bevestig dat die functionaris haar verre familielid chef-staf van het Witte Huis Andrew Card moet zijn geweest.