Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Waarom lezen over Frankrijk, als je kunt eten in Parijs?

Vergeet Frankrijk als boekenweekthema. Frankrijk is om op te eten.

Anne Scheepmaker bezocht daarom de meeste trendy restaurants in Parijs.

Een korte gids.

Parijs is dé plaats om op zoek te gaan naar culinaire trends. Wie is in, wie is uit? Over die vraag spraken in een Frans tv-programma over regionale gastronomie een historicus (Anthony Rowley), een culinair journalist (Périco Legasse) en een restauranteigenaar (William Ledeuil van het Parijse restaurant Ze Kitchen). Naar aanleiding van de nieuwe Michelingids vroegen zij zich af: koken de Franse koks niet te vaak hetzelfde, winnen de moderne Spaanse koks het van hun behoudende Franse collega's? Die laatste vraag werd natuurlijk onmiddellijk ontkennend beantwoord.

KOOKGOEROES

Parijs is nog steeds dé plaats voor les nouveaux gourous de la bouffe. Wie wil waar eten en gezien worden?

In 1993 riep de Franse sterrenkok Joël Robuchon de Spaanse kok Ferran Adrià van restaurant Elbulli bij Rosas uit tot de beste kok van onze planeet. Adrià is een lichtend voorbeeld en zijn gerechten en technieken worden overal ter wereld nageaapt. 's Winters sluit Adrià zijn restaurant om zes maanden in zijn taller (atelier) in Barcelona nieuwe dingen uit te vinden. Ooit bedacht hij de espuma, oftewel de spoon, een gerecht gemaakt met ingrediënten waarin lucht wordt geblazen. Een kok is meer dan iemand die lekker kookt, hij is een kunstenaar. En soms wordt je dat ingepeperd. Je moet dankbaar zijn als je aan een van zijn tafels mag plaatsnemen. In Parijs is een aantal restaurants al omgedoopt in Atelier. De prijzen in het overzicht hieronder zijn onder voorbehoud. Ze vallen mee vergeleken met die van de Nederlandse horeca.

L'ATELIER

Het beroemdste is l'Atelier de Joël Robuchon. Aan reserveren wordt niet gedaan. Als het restaurant vol is moet je buiten in de rij staan. Eenmaal binnen word je als in een klas naast elkaar op een kruk gezet – voorzien van een rood kussentje, dat wel. De beste plaatsen hebben uitzicht op een soort bar en de keuken waar alles vandaan komt. Robuchon heeft inmiddels ook een Atelier in Tokio. Op zijn Parijse kaart circa 20 voorgerechten en 20 hoofdgerechten. Er is een wijnkaart met 200 wijnen.

L'Atelier is elke dag open voor

lunch en diner (tot 24.00 uur).

Eten à la carte 60 euro.

Adres: 5, rue Montalembert.

Metro: Rue du Bac.

SPOON

Hoewel Spoon (food & drink) al zeven jaar geleden door Alain Ducasse werd geopend, is het nog steeds trendy. Ducasse heeft inmiddels 16 restaurants, verspreid over Europa, Azië, Noord-Amerika en Afrika, en in totaal 9 Michelin-sterren. Er zijn dependances van Spoon in New York, Hongkong, Saint Tropez en Mauritius. Inventieve keuken, internationale gerechten. Je zit op pastelkleurige stoelen met armleuningen.

Open maandag t/m vrijdag voor

lunch en diner.

Lunchmenu Speedy Spoon: 38 euro.

Adres: rue de Marignan.

Metro: Franklin Roosevelt.

BRASSERIE LUTETIA

Jonge Parijsenaars zijn vooral geïnteresseerd in een restaurant met een concept, een design, iets relouké. Het eten dient uiteraard voortreffelijk te zijn maar het interieur is minstens zo belangrijk. (Mode)ontwerpster Sonia Rykiel richtte de Brasserie Lutetia nogal braaf in. Veel spiegels, gedekte tafels met een bloemetje erop. De brasserie is gespecialiseerd in vis en schaal- en schelpdieren. Verder traditionele Franse gerechten voor een redelijke prijs.

Elke dag open voor lunch en diner.

Menu 2 gerechten 29,90.

Drie gerechten 35 euro.

Adres: 23, rue de Sèvres.

Metro: Sèvres-Babylone.

LE MAN RAY

Michel Cancio Martin is verantwoordelijk voor het interieur van de Buddha Bar (alweer een beetje uit, want van 1996), le Man Ray, de bar Le Jaipur in Hotel Vernet en de bar van hotel Plaza Athenée, waar Alain Ducasse voor haute cuisine zorgt. Bij de opening van le Man Ray waren John Malkovitch en Johnny Depp aanwezig. Het interieur is een mix van art deco en Azië. Op de spijskaart ook een mix van internationale en uiteraard Aziatische gerechten waar mensen uit de film- en modewereld op afkomen.

Lunchen kan van ma t/m vrij.

Dineren de hele week.

Er is tussen 19.00 en 20.15 uur een menu Avant première: 29-39 euro.

Adres: 34, Rue Marbeuf.

Metro : Franklin Roosevelt.

RUE BALZAC

Johnny Hallyday is de eigenaar van restaurant Rue Balzac. Hij eet er zelf ook wel eens duif met cacao, een van de gerechten van Michel Rostang die de keuken adviseert. Gouden kroonluchters aan het plafond. Inrichting klassiek, niet ordi-rock & roll.

Behalve za en zo kun je er lunchen

en dineren. A la carte 57 euro.

Adres: 3, rue Balzac. Metro: George V.

CAFE LA JATTE

Eten met een twintig meter lange dinosaurus boven je hoofd kan in Café la Jatte, dat wordt bezocht door film- en televisiesterren. Alle dagen open voor lunch en diner. Je kunt er ook ontbijten van 7.30 tot 10 uur à 15 euro.

Adres: 60, boulevard Vital- Bouhot

in Neuilly-sur-Seine.

Metro: Pont-de-Levallois.

ETIENNE-MARCEL

Etienne-Marcel is weer een nieuw restaurant van de gebroeders Costes. Voor het interieur zijn verantwoordelijk M & M, Philippe Parreno, Pierre Huyghe en Anna Vaney. Je zit op van die plastic kuipstoeltjes anno 1970, die met rood en paars leer zijn bekleed. Lampen en kunst aan de wand uit dezelfde tijd. Alle dagen open voor lunch en diner. Op de kaart onder andere cheeseburgers en steak tartare. Navenante prijzen.

Adres: 34, rue Etienne-Marcel.

Metro: Etienne-Marcel.

SENSO

De Engelse goeroe van design-restaurants Terence Conran opende in het voormalige cabaret Alcazar een brasserie met dezelfde naam. Typisch Conran concept. Omdat dit adres (62, rue Mazarine. Metro : Odéon) alweer een tijd bekend is, is zijn nieuwe Senso met een inventieve keuken populairder. Senso bestaat sinds november 2002. Je kunt er ontbijten van 7 tot 10.30 uur, lunchen (28-35 Euro) en dineren. 's Avonds tot twee uur 's nachts live muziek of een top-discjockey die voor muziek zorgt.

Senso is op zondag gesloten.

Adres: 14, rue de la Trémoille.

Metro: Pont d'Alma.

MARKET

Jean George Vongerichten kwam uit New York om in Market te gaan koken voor klanten uit de modewereld en showbusiness. Het concept van dit restaurant werd bedacht door Christian Liaigre: géén tafelkleedjes en vooral ook géén bloemen op tafel. Aan de wanden etnografische kunst. Op je bord zwarte truffel en fontinakaas en confit met tamarindesaus.

Elke dag open voor lunch en diner.

Menu's tussen de 50 en 75 euro.

Adres: 15, avenue Matignon.

Metro: Franklin Roosevelt.

ZE KITCHEN GALERIE

Ze Kitchen Galerie is niet ver van de rues de la Harpe en Huchette waar je vooral níet moet eten in een van de vele toeristenfuiken. Door een glazen ruit kun je William Ledeuil in de keuken pastaschelpen met paddestoelen zien vullen die je met Philipp Starck-bestek opeet. Geen lunch op zaterdag.

Zondag gesloten.

Menu circa 35 euro.

Adres: 4, rue des Grand Augustin.

Metro: St. Michel.

LO SUSHI PONT NEUF

Het jongste publiek vind je in Lô Sushi Pont Neuf. Andrée Puttman bedacht hoe dit restaurant er moest uitzien. Er is uiteraard – een lopende band waarop de verschillend gekleurde bakjes met Japanse hapjes voorbij komen. De tafels zijn voorzien van een pc met touch-sensitive screen. 62 stuks in totaal. Je kunt andere gasten in het restaurant boodschappen sturen. Surfen op internet is gratis.

Elke dag open voor lunch en diner.

Prijs ongeveer 20 euro.

Adres: rue du Punt-Neuf.

Metro Pont-Neuf.

LE FUMOIR

Laatste tip voor wat bezadigder lekkerbekken: Le Fumoir is een restaurant, bar én een echte bibliotheek met boeken. Je kunt hier rustig je krant of een boek lezen, een glaasje drinken. Op de kaart internationale gerechten. Elke dag open vanaf 11 uur.

Eten wordt geserveerd van

12.00-15.00 en van 19.00 tot 23.00 uur.

Lunch 17,50 euro.

Diner ongeveer 58 euro.

Adres: 6, rue de l'Admiral.

Metro: Louvre-Rivoli.