Vrouwenboksen?

Volgens voorzitter Anita DeFrantz van de IOC-commissie vrouwen en sport staat boksen voor vrouwen vrijwel zeker op het programma van de Zomerspelen van 2008. Een goed idee?

Leen Jansen, oud-bokser, op de Spelen van 1952 uitgeschakeld door de latere kampioen Floyd Patterson: ,,We moeten de dames er absoluut bij hebben op de Spelen. Technisch boksen vrouwen beter dan mannen. Dat is net straatvechten: afklemmen, te laag slaan. De mannen lijken volgescheten palingvellen die tegen elkaar aanleunen. Ik kijk liever naar vrouwen.''

Cisca Dresselhuys, hoofdredactrice feministisch maandblad Opzij: ,,Overal waar vrouwen willen meedoen, moeten zij dat kunnen. Dus ook aan wat ik persoonlijk een onaangename sport vind: boksen. Feministen hebben er tenslotte ook voor gevochten dat vrouwen werden toegelaten tot het leger, terwijl we oorlog zeker geen aardige bezigheid vinden. Het gaat er bij emancipatie om dat vrouwen moeten kunnen deelnemen aan elke opleiding, baan of sport, ongeacht of dat een sympathieke bezigheid is. Ik hoop wel dat feministen zich ook eens achter het oor gaan krabben of zij wel willen meedoen aan alles wat op deze aarde mogelijk is.''

Aad Veerman, organisator van boksgala's: ,,Belachelijk om vrouwen toe te laten tot de Spelen, terwijl boksen al in zo'n depressie zit! Jonge mensen vinden het mannenboksen nu al niet agressief genoeg en vertrekken bijvoorbeeld naar het kickboksen. Bij bokswedstrijden zitten veel 60-plussers; jongeren komen niet meer kijken. Laat staan dat het vrouwenboksen publiek trekt. Boksen blijft een mannensport. Ik ben altijd tegen vrouwenboksen geweest. Een van de belangrijkste plaatsen om te stoten is toch de borst? Nou, dat lijkt me niet zo handig bij vrouwen.''

Erik Matser, neuropsycholoog, deed onderzoek naar hersenletsel bij voetballers en boksers: ,,Met de Gezondheidsraad hebben we goede regels afgesproken voor het boksen (zoals een neuropsychologische test bij de jaarlijkse keuring van boksers, een wedstrijdverbod bij symptomen van hersenletsel na een knock-out, red.). Als het olympisch boksen zich houdt aan de normen van de Gezondheidsraad, heb ik er geen probleem mee dat vrouwen aan de Spelen meedoen. Ik maak geen onderscheid tussen vrouwen en mannen. Trainingsvormen op sportscholen als het body combat programma zijn ook enorm populair onder vrouwen.''

Esther Schouten, wereldkampioene lichtvedergewicht bij profbond WIBF: ,,Een heel goed plan. Boksen is een oude olympische sport en de mannen doen al heel lang mee. Boksen is altijd een mannenwereld geweest. In het begin was het vrouwenboksen lachwekkend. Er staan nog steeds mensen sceptisch tegenover, maar het niveau van de vrouwen is omhoog gegaan. Alleen ben ik het er niet mee eens dat profs niet mogen meedoen. Bij de vrouwen zijn veel topamateurs prof geworden, omdat ze niet genoeg tegenstand hadden. De besten moeten op de Spelen staan. Bij veel sporten doen al profs mee. De acceptatie van vrouwen in de bokssport hangt niet af van deelname aan de Spelen. Het helpt natuurlijk wel, maar vrouwen zijn al redelijk geaccepteerd in het boksen.''

Arnold Vanderlijde, oud-bokser: ,,De emancipatie moet zover gaan dat vrouwen ook aan olympisch boksen deelnemen. Er is nog steeds een grote groep in de bokswereld die het niet serieus neemt, maar vrouwenboksen heeft de laatste vijf jaar een hele sprong gemaakt. Ze hebben een mooie stijl en techniek. Als je de dames een kans geeft op het hoogste podium, neem je ze serieus en erken je ze als gelijkwaardig. Dan krijgen ze het respect en de waardering die ze verdienen. Bij het vrouwenboksen is de trein net begonnen te rijden. Het is zaak nu in te stappen.''

    • Pieter de Vries