VN klagen over opstelling landen

Een alarmerend aantal landen maakt geen haast met de strijd tegen terrorisme, zo heeft de voorzitter van de anti-terreurcommissie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gisteren gezegd op een conferentie in Wenen over de internationale terreurdreiging. Inocencio Arias, Spanjes VN-ambassadeur, sprak van een ,,gebrek aan inspanning''. Hij noemde geen namen.

Arias sprak op de tweede en laatste dag van de conferentie, die was georganiseerd door de VN en de 55 landen tellende Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). De deelnemers werkten aan versterking van de internationale inspanningen om terroristen de voet dwars te zitten.

Volgens Arias maken de meeste landen weinig haast met de aanvaarding van wetten en andere antiterreurmaatregelen. ,,Over een jaar zal ik niet zo beleefd zijn en hun namen noemen.''

Hoe dan ook hadden de aanslagen in Madrid volgens Arias niet kunnen worden voorkomen. ,,Terroristen blijven proberen'', zei hij. ,,Ze worden 49 keer tegengehouden, maar ze slagen de 50ste keer.''

Eerder had de speciale comissie van de VN die probeert de geldbronnen van het terreurnetwerk Al-Qaeda af te knijpen, al enkele malen geklaagd over het gebrek aan medewerking van de VN-lidstaten. Afgelopen najaar nog meldde de commissie dat veel landen hadden nagelaten tegoeden van verdachte personen en bedrijven te bevriezen of niet bereid waren informatie met andere landen te delen. Ze worden daartoe opgeroepen in resoluties van de VN-Veiligheidsraad.