VN hadden `zwarte doos' toch in bezit

De zwarte doos van het vliegtuig dat in april 1994 werd neergeschoten met de presidenten van Rwanda en Burundi aan boord is na tien jaar onverwachts gevonden bij de Verenigde Naties in New York.

De Verenigde Naties hebben donderdag bekendgemaakt dat ze de zwarte doos van het neergehaalde toestel hebben teruggevonden in hun archief.

Informatie uit de zwarte doos zou uitsluitsel kunnen geven over de ware toedracht van de crash. De aanslag op de Rwandese president Habyarimana en de Burundese president Ntaryamira was de aanleiding voor een gruwelijke burgeroorlog waarin zowel Hutu's als Tutsi's het leven lieten. De VN hebben verklaard dat ze de doos aan ,,gekwalificeerde onafhankelijke onderzoekers'' zullen overhandigen.

Eerder deze week was de organisatie op zoek gegaan naar de zwarte doos omdat een Franse onderzoeksrechter de organisatie ervan had beschuldigd het onderzoek te dwarsbomen. De rechter zei dat de VN de doos waarschijnlijk in hun bezit hadden, iets dat de VN altijd heeft ontkend. Zijn onderzoek lekte uit via het Franse dagblad Le Monde.

VN Secretaris-generaal Kofi Annan, die sinds 1994 aan het hoofd staat van de VN vredesoperaties, verklaart nu dat hij hierover ,,verrast'' is. ,,Ik denk niet dat er ooit een poging is geweest om de feiten te verdoezelen. Voor zover ik weet, heeft ons gerechtelijk bureau zeer goed meegewerkt met de rechter'', aldus Annan. Ondertussen heeft hij wel de opdracht gegeven aan het Bureau voor Intern Toezicht van de VN om uit te zoeken wat er tien jaar geleden precies gebeurd is.

,,We hebben de zwarte doos gevonden in een gesloten dossierkast van onze afdeling Air Safety'', verklaart VN-woordvoerder Fred Eckhard. Vlak na het incident kreeg de organisatie de zwarte doos toegestuurd. Uit documenten bij de doos blijkt dat VN-deskundigen destijds hadden geoordeeld dat het apparaat niet uit een neergestort vliegtuig kon komen omdat het nog in perfecte staat was. ,,Er is geen reden om te geloven dat de beslissing die de experts tien jaar geleden hebben genomen, fout was'', zegt Eckhard. ,,Maar om zeker te zijn laten we een onafhankelijke analyse uitvoeren''.

Het politieonderzoek, waarvan de resultaten gepubliceerd waren in Le Monde, beschuldigt de huidige Rwandese president Paul Kagame ervan dat hij de opdracht heeft gegeven tot het neerhalen van het vliegtuig. De Rwandese regering ontkent in alle toonaarden betrokken te zijn geweest bij het neerhalen van de het toestel.