Twee weken naar de VS

Steeds weer verwonder ik mij over de onrust door de verplichting de overwaarde van je huis aan te wenden voor de koop van je nieuwe huis. Voor mij is dat (ik kocht in mijn leven driemaal een huis) nooit een vraag geweest. Door de overwaarde kon ik een beter huis kopen, zonder hogere hypotheeklasten. Had ik meer overwaarde dan nodig, dan konden mijn lasten naar beneden. Ik ben nu 70 jaar en mijn huis is sinds een jaar hypotheekvrij, wat mij goed bevalt. Je kan de hypotheekrente wel aftrekken, maar er blijft nog minstens de helft over die je wel moet betalen. Ook nam ik altijd een annuïteitenhypotheek. Alles wat ik over had, gebruikte ik om extra af te lossen. Daardoor heb ik nu een riant inkomen met lage lasten en kan ik doen wat ik wil, zoals een week een vriend in de VS bezoeken. Dat het huis niet meer in de vermogensbelasting valt, maar in box 1, scheelt ook een slok op een borrel!

(O. te B.)

U bent een man naar mijn financiële hart. En er is meer goed nieuws. Vanaf 1 januari 2005 hoeft u als hypotheekloos burger geen eigenwoningforfait (was: huurwaardeforfait) meer bij te tellen bij uw inkomen in box 1, wat ook scheelt. Dat wordt dus twee weken VS.

    • Adriaan Hiele