Troost gevraagd: retail therapy

Sophie de Klerck (38) is fulltime voorlichter bij een internationaal bedrijf, moeder van Max (6) en Tom (3), woont (tijdelijk niet) samen met Mark (40) en vertelt over haar drukke leven.

,,Gaan we gezellig samen naar Paris, ma chérie?'' Herman van HR, irritant als altijd, staat naast mijn bureau. Kan ik zelfs niet even rustig op de NS-site kijken hoe ik zo goedkoop mogelijk in Parijs kom? ,,No way, Herman. I'm taking my kids to Euro Disney for my sins. Wat kom je eigenlijk doen?'' ,,Nou, ik dacht, jij bent toch zo dik met Irene van Purchasing; wat geven we haar voor haar verjaardag?'' Customized cadeaus – leuk maar lastig. ,,Wat dacht je van Allure van Chanel?''

Waarom kijkt mijn vreselijke assistente opeens zo triomfantelijk? ,,You're summoned by the boss, Sophie.'' ,,Aha, dat gaat vast over mijn bonus.'' ,,Niemand heeft dit jaar een bonus gehad, dus jij ook niet, lijkt mij.'' ,,We'll see about that, darling!'' ,,O ja, en ene Jan heeft gebeld. Iets over een hond die op zijn nieuwe Jan de Bouvrie-bank heeft geplast.''

Oh, shoot! Zo'n hond kan nog geen dag zonder uitgelaten te worden. Hoogste tijd dat ik een dogwalker inhuur.

Hoop wel dat er wat inzit qua bonus. Altijd zo lekker, je verwacht het niet meer in maart. Maar vaak is er toch geld te vinden in de pot als het bedrijfsresultaat wel ok was. If you performed, of course.

De assistente van de baas lacht als ze me ziet. Wat een enig mens, toch. Waarom kan mijn assistente niet zo zijn? ,,Hi Ella, lekker weekend gehad?'' ,,Heerlijk, dank. En jij Sophie, gaat het een beetje met je?'' ,,Ach, ja, wat heet. Wel okay, thanks. Kan ik bij hem binnenlopen?'' ,,Sure.''

Mijn baas verdwijnt zo ongeveer in zijn computer. Hij zal wel weer aan het focussen zijn. Ik zal hem toch eens moeten vertellen dat hij op deze manier binnenkort gigantische last van zijn rug gaat krijgen.

,,Sophie, zoals je weet, we hebben een moeilijk jaar gehad en er is weinig te verdelen. We gaan door met cost cutting. Maar een bonus is niet alleen afhankelijk van het totale bedrijfsresultaat, ook van je eigen succes en dat van je afdeling. Jij hebt geëxcelleerd, Sophie, dus je krijgt 750 euro. Congratulations.''

Helaas. Geen Marrakesh. Hooguit Spa. ,,Ik zou het toch graag in wat meer details hebben over mijn overall performance en de volgende stappen in mijn loopbaan.'' ,,Overall gaat het goed. Maar je zit pas twee jaar in deze functie. Nog voldoende uitdagingen zou ik denken. Bovendien, ik weet dat je privé-situatie nu lastig is. Zorg dat je dat eerst in orde krijgt, dan zien we volgend jaar wel weer.'' ,,Zeg, zou je zoiets ook tegen een man zeggen?'' ,,Jij bent toch geen man? Ik zie af en toe heus wel die tranen in je ogen, ik weet dat je het soms niet trekt.''

Okay, Sophie, niet op ingaan. Dit is typisch een verliessituatie. Wat een Oh, the things a girl has to put up with. ,,Nee, ik ben inderdaad geen man, maar graag maak ik binnenkort een afspraak met je om een duidelijke carrière-planning door te nemen en de juiste targets te bespreken, all right?''

Nu moet ik mezelf onmiddellijk troosten; retail therapy. Op naar de Bijenkorf to indulge myself. Eerst de parfumerie-afdeling, voor mijzelf een grote fles van die nieuwe Chanel. Vervolgens naar de kinderafdeling om mijn niet-aanwezigheidsschuld af te kopen met die nieuwste gameboy. Sta me net onder te spuiten met Chance, als mijn telefoon gaat. Een team member: ,,Oh, I can hear you are very busy. Then I wil send a mail. And please, please respond on your return.'' ,,Sure, will do.''

Niet vergeten straks die reservering te maken voor Spa. En tickets voor Euro Disney bestellen. Maar nu eerst mijn vreselijke assistente op de hoogte stellen van de bonus.

    • Sophie de Klerck