The Cribs

Uit Leeds komen de drie broers Jarman. Samen vormen ze de band The Cribs en deze week brachten ze hun debuut uit. Een gewiekste manager had het zelf bedacht kunnen hebben: drie jongens op gymschoenen die met ontstuimig plezier de hipste kwaliteiten van de hedendaagse muziekscene aan elkaar breien: de hakkerige ritmes van The Strokes, de zinderende monotonie van The Strokes en de nonchalante uitspraak van The Strokes.

Maar The Cribs zijn Engels, en een Britse natuur verloochent zich nooit. Dat blijkt uit de de maffe vaudeville-trekken van het openingsnummer dat rechtstreeks uit een musical lijkt te komen. Engelsen zijn nu eenmaal nooit zo `ubercool' als Amerikanen. Vandaar dat deze plaat aangenaam heen en weer zwerft tussen rammelig uitgevoerde poppunk en romantische berichten uit het stadsriool. En dat alles in korte kekke nummers die uitblinken in afwisseling. Met als bekroning het hartverscheurend mooie `You & I' waarin het weidse geluid van Coldplay wordt gepaard aan groezelige jongens-verlangens.

The Cribs: The Cribs (Wichita webb058)

    • Hester Carvalho