Televisie en radio Voorkeur zaterdag

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Reportage over de verkiezingen in Spanje en de vraag of de Baskische afscheidingsbeweging ETA of Al-Qaeda verantwoordelijk is voor het bloedbad in Madrid. Verder een verslag van de uitreiking van de Geuzenpenning aan Ingrid Betancourt, die door haar moeder in ontvangst wordt genomen. Betancourt wordt sinds 2002 door rebellen van de FARC in Colombia gevangen gehouden. Ned.2, 18.20-19.05u.

Knevel op zaterdag. Reportage over de uitbuiting van Portugese arbeiders in Nederland. Veel Portugezen doen bij Nederlandse bedrijven productiewerk. Sommige uitzendbureaus die hen naar Nederland gelokt hebben deinzen er niet voor terug om hen met geweld en intimidatie aan het werk te houden. Dit gedrag lijkt een voorproefje op wat komen gaat als Oost-Europese landen zich aansluiten bij de EU. Ned.1, 20.30-21.02u.

Nova. Portret van de Russische president Poetin, een discussie tussen moslimjongeren over de notitie van de AIVD over de jihad-rekrutering onder jongeren in Nederland en een reportage uit Madrid over de nasleep van de bomaanslagen. Ned.3, 22.20-23.05u.

DOCUMENTAIRE

De krant van morgen. Tweede aflevering van een drieluik over de aanloop van De Telegraaf naar de zondagskrant vanaf 21 maart. RTL4, 20.00-20.30u.

PRAATPROGRAMMA

Het Lagerhuis. Debat over de hopeloze strijd tegen terrorisme, de vraag of er nieuwe Nederlandse militairen naar Irak gestuurd moeten worden en het gevangenisregime. Ned.3, 21.03-22.00u.

Nachtwacht. Discussie over één jaar oorlog in Irak met professor Lieven De Cauter van de KUL, buitenlandredactrice bij De Standaard Mia Doornaert en voormalig NAVO-secretaris-generaal Willy Claes. De laatste heeft weinig zin om zich bij de Amerikaanse suprematie neer te leggen. Hij wijst op een nieuw gevaar dat de wereldvrede bedreigt, namelijke de zwarte handel in massavernietigingswapens. Canvas, 22.30-23.20u.

DRAMA

Judge John Deed. Eerste aflevering van een vierdelige serie over de gedistingeerde rechter John Deed (Martin Shaw), in de wandelgangen ook wel populair met `Judge' aangesproken. Hij heeft rechtvaardigheid als missie. Én de bereidheid daarvoor regels te overtreden. Ned.1, 21.02-22.37u.

FILM

.His Girl Friday (Howard Hawks, 1940, VS). Snelle verbale humor in tweede filmversie van The Front Page. Cary Grant als de hoofdredacteur en Rosalind Russell als de ster-reporter in onnavolgbare komedie. VRT, 14.15-15.45u.

.Ben Hur (William Wyler, 1959, VS). Vermaarde, met elf Oscars bekroonde, destijds peperdure spektakelfilm grossiert in spanning en sentiment en laat zich telkens op nieuwe manieren bekijken: als religieus traktaat over boete en vergeving, als jaren-vijftigvisie op het Romeinse imperialisme, als voorloper van de rampenfilm of als een studie van een homoseksuele relatie (tussen Ben Hur en zijn jeugdvriend Messala). Charlton Heston geeft met galmende dialogen gestalte aan de door de Romeinen dwarsgezeten joodse edelman. Ook de wagenrenscène. BBC2, 15.10-18.35u.

My Blue Heaven (Herbert Ross, 1990, VS). Liedjes, waaronder de titelsong van Fats Domino, spelen commentariërende rol in deze kleinschalige oefening in nonsens. Zelfingenomen Steve Martin is een Italiaanse kruimelgangster die, door de FBI voorzien van een nieuwe identiteit, is neergeplant in Nergenshuizen. Ook met Rick Moranis, Carol Kane. Veronica, 20.40-22.30u., met reclame.

.The Firm (Sydney Pollack, 1993, VS). Effectieve verfilming van John Grishams ingenieuze bestseller over briljante jonge advocaat (Tom Cruise) die ontdekt dat hij voor een duivels-corrupt advocatenkantoor werkt. Heerlijke rolbezetting met o.a. Gene Hackman en Holly Hunter. Net5, 21.00-23.55u., met reclame.

In den Tag hinein (Maria Speth, 2001, Duitsland). In Rotterdam met een Tiger Award bekroonde fragiele afstudeerfilm over 22-jarige Berlijnse die niet kan of wil kiezen tussen twee minnaars: een wedstrijdzwemmer en een charmante oosterling die geen Duits spreekt. De poging om Berlijn te filmen als een labyrint van vervreemding en ontheemdheid is meer bewonderenswaardig dan geslaagd. Ned.3, 23.47-1.42u.

.A Bronx Tale (Robert De Niro, 1993, VS). Charmant regiedebuut van De Niro naar de jeugdherinneringen van Chazz Palminteri aan de New Yorkse wijk in de jaren zestig. Negenjarige zoon van vlijtige buschauffeur De Niro wordt beschermeling van moralistische maffiabaas (gespeeld door Palminteri zelf). Ned.2, 0.20-2.08u.

RADIO

Knetterende letteren. Discussie tussen de directeur van het Institut Neérlandais in Parijs Rudi Wester, oud-correspondent in Frankrijk Thijs Berman en vertaler Philippe Noble over de (vergane) glorie van de Franse literatuur. Verder een gesprek met Willem Kuipers over zijn debuutroman De werkplaats. 747AM, 14.02-15.00u.

Opium. Gesprek met Willem Kuipers, voormalig literair criticus bij de Volkskrant over zijn roman De Werkplaats. In het boek worstelt de hoofdpersoon Wytze Benner met zijn identiteit, jeugd, zijn autoritaire vader en Duitse moeder. Verder schrijver en feestkenner Aristide von Bienefeldt die 17 jaar in Parijs woonde over Ethel Portnoy's boek Parijse Feesten en Margriet Jansen over haar film over een Australische expeditie die met sherpa's de 8.200 meter hoge Cho Oyu in Himalaya-gebergte wil beklimmen. Radio 1, 19.04-20.00u.

Šimek 's nachts. Gesprek met uitgever in Moskou, Derk Sauer. Hij is lid van de SP ondanks zijn miljonairsstatus, chauffeur en lijfwachten. Radio 1, 0.04-1.00u.