Stations in Nederland onderzocht

De ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie gaan de komende tijd analyseren hoe het met de beveiliging van `zachte doelen' als trein- en busstations is gesteld.

Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken gisteravond bekend gemaakt. Volgens minister Remkes (Binnenlandse Zaken) zijn er na de aanslagen in Madrid geen concrete aanwijzingen dat sprake is van een ,,verhoogde dreiging voor onze samenleving''. De extra maatregelen betreffen volgens de minister met name een verhoging van de ,,alertheid'', al speelt ook mee dat niet zeker is of de daders gezocht moeten worden onder moslimfundamentalisten of de Baskische afscheidingsgroep ETA. Op grond van informatie van de Spaanse regering moet volgens Remkes ,,naar alle waarschijnlijkheid, maar ook niet meer dan dat, de oorzaak gezocht worden bij de ETA''.

Binnenlandse Zaken maakte gisteren ook bekend dat er extra bewaking is bij de Spaanse ambassade in Den Haag en het Spaanse consulaat in Amsterdam.

De analyses van bus- en treinstations dienen volgens Binnenlandse Zaken om te kijken of Nederland ,,goed of goed genoeg'' is voorbereid op aanslagen als in Madrid. De veiligheidscontroles worden uitgevoerd in samenwerking met de Nederlandse Spoorwegen en gemeentelijke en regionale vervoersbedrijven.

Volgens Remkes, die als minister van Binnenlandse Zaken verantwoordelijk is voor de coördinatie van het veiligheidsbeleid, kunnen de extra maatregelen aanslagen als in Madrid niet uitsluiten. Hij waarschuwt dat de dreiging van terrorisme die sinds 2001 actueel is geworden niet meer verdwijnt. ,,Wij leven niet meer in de samenleving van de jaren vijftig en gaan daar ook niet meer naar terug.'' Hij roept op tot ,,waakzaamheid en alertheid'', zodat de alledaagse dreiging ,,wat meer tussen de oren van alle mensen gaat zitten.''

Het internationaal terrorisme zou ook Nederland kunnen treffen met aanslagen, zei premier Balkenende gisteren na afloop van de ministerraad. ,,Als het terrorisme overal kan toeslaan, dan zou het ook in Nederland kunnen'', zei Balkenende.

De premier zei dat hij en minister Bot (Buitenlandse Zaken) tijdens hun bezoek aan de Amerikaanse president Bush volgende week zullen bespreken hoe de Europese Unie en de VS beter kunnen samenwerken bij de bestrijding van het terrorisme.

Vice-premier De Graaf nam gisteravond namens de Nederlandse regering deel aan de protestmars tegen de terreuraanslagen in de Spaanse hoofdstad. Het kabinet besloot gisteren dat de vlaggen op alle overheidsgebouwen maandag halfstok gaan. Er zal vanaf 12.00 uur 's middags drie minuten stilte in acht worden genomen.