speelkwartier

De wereld van het onderwijs bestaat uit vele werkelijkheden. In de rubriek `Uit de school geklapt' wordt de blik gericht op kleine maar belangrijke aspecten van het schoolbestaan. Vandaag: het speelkwartier.

Schreeuwend rennen de kinderen van groep 3 tot en met 8 van basisschool Gaspard de Coligny in Baarn naar buiten. Het is half elf, dus het speelkwartier is begonnen. De 9-jarige Rianne uit groep 5 staat al bij de rekken. Ze houdt wel van gymnastiek. Behendig legt Rianne haar rechterbeen over de blauwe stang van een meter hoog. Ze geeft een zwiep met haar hangende been en draait een rondje om de stang. En nog één. En nog één. En nog één. Wel 21 rondjes. Haar lange blonde haren raken steeds nét de grond. ``Ik kan zeker wel honderd rondjes draaien'', zegt Rianne trots. Duizelig wordt ze niet zo snel. Halsbrekende toeren uithalen, is niet het enige wat Rianne doet. Met klasgenootjes doet ze allerlei soorten spelletjes. Zoals tikkertje of knikkeren. Vandaag speelt ze liever `fotomodel klik-klak' met vriendinnetjes.

De bedoeling is dat de meisjes hun `looks' in de strijd gooien. Ze moeten sierlijk poseren als echte fotomodellen. Rianne doet zich samen met haar vriendinnetje Aglaya voor als de nieuwe Claudia Schiffer en Heidi Klump. Déborah bepaalt wie van de meisjes het sierlijkst staat. Die mag een stapje vooruit zetten. Degene die het eerst aan de overkant de muur kan aanraken, heeft gewonnen.

Vol passie tonen Rianne en Aglaya hun mooiste poses aan Déborah. Rianne zwaait haar armen de lucht in, doet haar kin omhoog en tuit haar lippen. Aglaya legt haar rechterhand op haar heup, zwaait haar haren gracieus naar achteren en kijkt stoer om zich heen. Wie poseert het mooiste? Déborah tikt Rianne op haar hand. Zij stond het sierlijkste en mag een stapje vooruit zetten.

Ook `meisjes pakken de jongens' vinden de toekomstige fotomodellen een leuk spelletje voor in de pauze. ``Daarbij moeten alle meisjes alle jongens proberen te pakken'', vertelt Déborah. ``Een soort tikkertje maar dan anders.''

De meeste jongens hebben meer zin in voetbal. Een paar rennen fanatiek achter de rode bal aan. Wonder boven wonder sneuvelen deze pauze geen knieën en tanden. Juffrouw Marja Prins houdt vandaag de wacht op het schoolplein. Volgens de leerkracht houden leerlingen uit groep 6 zich meestal wel aan de regels. ``Maar bij groep 3 moet je na de vakantie altijd weer alle regels opnieuw uitleggen. Voor de pauze vertel ik ze dan maar weer dat ze niet tussen de fietsen door mogen lopen en niet de straat op mogen'', zegt Marja Prins. ``Maar vanochtend waren ze lief.''

    • David Haakman