Spam op je bord

Ten minste 30 jaar geleden maakten onze moeders elleboogjes macaroni klaar waar ze stukjes Smac en een beetje tomatenpuree en geraspte kaas doorheen roerden. Smac oftewel lunchworst was de Nederlandse naam voor Spam – gemalen varkensvlees in blik, op smaak gebracht met kruiden, zout en suiker – dat in 1937 werd ontwikkeld door George A. Hormel & Company in Austin, Minnesota, in de Verenigde Staten.

De naam Spam, een afkorting van spiced ham, is bedacht door Kenneth Daugneau die er 100 dollar mee verdiende. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden door de Engelse en Amerikaanse troepen heel wat van die handige blikjes leeggegeten. Dat Spam op Hawaii nog steeds populair is blijkt uit kookboeken met Spam-recepten die bloedserieus bedoeld en zeer populair zijn. De zeer gemengde bevolking die onder andere uit Korea, Japan, China en de Filippijnen afkomstig is heeft Spam aan het hart gedrukt en maakt in de keuken Spam-tempura, Spam-loempia, Spam-sushi, udon soep met Spam, Spam-wonton, en pokey-pokey (roerei met Spam op z'n Filippijns) klaar. Hoewel Spam elders als armoevoedsel wordt beschouwd en wij niets met Spam in welke vorm dan ook te maken willen hebben, geniet het op Hawaii nog steeds een zekere status. Overigens is Beatle Ringo Starr dol op een ontbijt dat bestaat uit in boter gebakken plakken Spam. Een verzoeknummer waarmee hij menig deftig hotel op stelten zette. Typisch Hawaiiaans is de local plate die je overal in restaurants in Honolulu kunt bestellen en die bestaat uit 2 scoops, oftewel bollen aardappelsalade, 2 bollen macaroni salade, aangemaakt met véél mayonaise en een enorme steak overgoten met heel veel dikke jus. Vandaag het recept voor een Hawaiiaanse corned beef spread. Want ook blikken corned beef (veel lekkerder trouwens dan Spam) zijn zeer geliefd. Maak het lenteuitje schoon en snijd het in dunne ringen. Snijd de radijzen in kleine stukjes. Meng kaas, corned beef, mayonaise, mosterd, lenteui en radijs door elkaar. Doe het mengsel in een kom en laat het afgedekt met folie enkele uren in de koelkast op smaak komen. Besmeer roggebrood of crackers met deze spread. Easy pupu, zeggen ze in Hawaii.