Schizofreen

Bij een artikel van Harm Visser over de onhanteerbaarheid van de term schizofrenie (W&O, 6 maart) staat een foto van Jack Nicholson, acterend in de Hollywoodfilm `One flew over the cuckoo's nest' (Milos Forman, 1975).

De foto ondersteunt het artikel uitstekend, maar Nicholson speelde géén rebelse schizofreen, zoals het bijschrift zegt.

Deze film, gemaakt naar het gelijknamige boek van Ken Kesey, portretteert een kerngezonde man die geestelijke instabiliteit voorwendt om de laatste zes maanden van zijn werkkampstraf gemakkelijk te kunnen uitdienen in een psychiatrische inrichting. Er is bij hem geen sprake van enige vorm van schizofrenie. Integendeel. Kesey's boek bevat een scherpe aanval op de hypocrisie en de starre machtswellust van een repressief medisch milieu, waartegen ook de ruwe bolster van de rebelse McMurphy uiteindelijk niet bestand blijkt.

    • L.H. Wiener