Realistisch

Deze week maakte kernploegmanager Toine van Hoof de drie paren bekend van het Nederlands open team dat in juni mee gaat doen aan het EK. Het zijn Bauke Muller-Simon de Wijs, Jan Jansma-Louk Verhees en Ton Bakkeren-Huub Bertens. Blijkbaar koos Van Hoof voor routine, want zijn twee jeugdige selectieparen, Maarten Schollaardt-Bas Drijver en Sjoert Brink-Ricco van Prooijen, zitten nog even in de wachtkamer. De doelstelling van het team is om op het EK bij de eerste vijf te eindigen, rechtgevend op deelname aan het wereldkampioenschap in 2005. Een opmerkelijk realistische Van Hoof verwacht echter geen wonderen van zijn ploeg: ,,Kijkend naar de internationale verhoudingen moet ik erkennen dat we ons op dit moment ergens tussen de zesde en tiende plaats bewegen.'' De Scandinavische oefenwedstrijden van afgelopen weekend bevestigden dat. De Nederlandse paren deden het aardig, maar moesten over het geheel een aantal Zweedse paren voor zich dulden. Zweden behoort tot de Europese subtop. Een geestig spel uit die oefeninterland:

O/-

♠ V 8

♡ 6 3 2

♦ V 7 6 3

♣ A 10 9 8

♠ B 9 3 2

♠ A H 7

♡ A H 10 8

♡ V 9 5 4

♦ A H B

♦ 8 5 4 2

♣ 6 4

♣ H V

♠ 10 6 5 4

♡ B 7

♦ 10 9

♣ B 7 5 3 2

Met Bauke Muller op de zuidplaats mocht een Zweedse damesinternational 4♦H afspelen. Muller startte klaveren voor het aas van zijn partner. De leider nam de volgende klaveren en speelde een troefje, waarop Muller de boer deponeerde. Door Mullers misleidende kaart `wist' de leider dat de troeven 4-1 tegenzaten. Ze won troefaas, incasseerde ♦A en ♠AH. Vervolgens sneed ze op ♦V en zakte toen door het ijs: ruiten na getroefd, schoppen idem en down. Op een andere tafel zat de internationaal vermaarde Per Olov Sundelin zelfs in 6♦H, eveneens als oost. Ruitentien uit was voor het aas en nu speelde de geslepen Zweed onmiddellijk klaveren van tafel. Toen noord in zijn onschuld klein bekende, was het over en uit met de verdediging. PO won de heer, trok de troeven, sloeg ♠AH, sneed op ♠10 en gooide op ♠B ♣V weg. Uiteindelijk ging alleen nog een ruiten verloren: twaalf slagen. Het kan verkeren.

Meer over het Nederlands open team op www.nrc.nl/bridge.

    • Jan van Cleeff