Rake parodieën van de luchtvaart

Een veelbelovende combinatie: Plien van Bennekom en Bianca Krijgsman van het malle meidenduo Plien & Bianca, en Paul Groot en Owen Schumacher die tot voor kort de gangmakers waren van het Kopspijkers-cabaret. Gevieren spelen ze alle rollen in de door Groot geschreven komedie Stessen, die gisteravond in première ging. Hoe veel dat er zijn, weet ik niet meer. Veel, in elk geval. De complete bemanning van een Happy Air-vlucht naar Delhi komt langs, plus nog wat thuisgebleven partners en allerlei grondpersoneel op het vliegveld.

Stessen is een aaneenschakeling van losse, parodistische tafereeltjes uit luchtvaartkringen, waarin af en toe wat kleine lijntjes zijn aangebracht voor de voortgang. Groot moet goed naar die lui hebben geluisterd, want de dialogen vol stoere shoptalk klinken verbazingwekkend authentiek. Als de steward een trainee aanraadt om in Delhi slechts ,,een lawaaiierige leprakolonie'' te verwachten (,,dan valt het altijd mee'') is dat vast en zeker uit het leven gegrepen. En als de unit coach een stewardess berispt wegens ,,inadequate gelaatstrekken naar de passagiers toe'', lijkt me dat nauwelijks overdreven.

Als top-typeurs weten Plien & Bianca, Groot en Schumacher wel raad met al die figuren. Ze zijn soms onbedaarlijk grappig, die versierderige piloten en die blasé-stewardessen, de grondemployés en de purser met haar reglementen. En de verveelde toon waarop zo'n steward zich beklaagt over de lichaamsgeur van een passagier (,,d'r loopt er een eentje door z'n deo heen te breken'') is raak getroffen.

Bovendien heeft regisseur Genio de Groot er een heel arsenaal aan kluchtige mouvementen aan toegevoegd, van een blij-blij-blije musicalsong (Ik weet best dat ik geweldig ben) tot een nummertje rijden op de golfbaan en een Indiase karaoke-avond.

Alleen als Groot in zijn tekst af en toe even een poging doet tot iets meer karaktertekening, is het opeens afgelopen met de pret. Dan hapert de vrolijke machinerie. Zo makkelijk laten die trefzekere typetjes zich nu eenmaal niet tot echte toneelkarakters met interessante relatieproblemen maken. Ze zijn veel beter als ze om te lachen zijn.

Voorstelling: Stessen, van Paul Groot, door `t Bos. Regie: Genio de Groot. Gezien: 12/3 in de Stadsschouwburg, IJmuiden. Tournee t/m 10/6. Inl. (020) 4211221, www.bostheaterprodukties.nl

    • Henk van Gelder