Protest bij DSM verloopt waardig

FNV Bondgenoten kreeg de laatste tijd veel signalen dat het personeel van DSM zich ,,ernstige zorgen'' maakte, zegt bestuurder H. van Rees door de telefoon. ,,Het was daarom hoog tijd voor een demonstratie.'' Gisteren trokken 2.000 werknemers door Heerlen naar het hoofdkantoor van DSM, waar ze extra investeringen eisten om verder banenverlies bij het chemieconcern te voorkomen.

De opkomst overtrof de verwachtingen, zegt Van Rees, die bestuursvoorzitter P. Elverding van DSM een petitie aanbood met de eis dat DSM een einde maakt aan de ,,afbraak van de werkgelegenheid''. Elverding en J. Fransen van de Putte (directeur Limburg) kregen boegeroep en gejoel te horen toen Elverding zijn werknemers duidelijk maakte dat Limburg niet ,,het verdomhoekje'' is van DSM. Fransen van de Putte door de telefoon: ,,Elverding heeft heel duidelijk gezegd: We blijven in Limburg. Oók het hoofdkantoor.''

FNV'er Van Rees zegt ,,zeer ongerust'' te zijn over de operatie Copernicus bij DSM, die tot en met volgend jaar zo'n 1.000 werknemers hun baan kost. ,,De FNV heeft externe deskundigen om een second opinion gevraagd: is Copernicus wel nodig?'' Fransen van de Putte: ,,Copernicus móét, wil DSM de internationale concurrentie volhouden.''

Van Rees vertelt bij de demonstratie te hebben herinnerd aan het feit dat de overheid sinds de mijnsluitingen miljarden in DSM heeft gestoken. ,,DSM heeft richting Limburg een ereschuld af te lossen. Dankzij het zweet van de Limburgers is DSM groot geworden. En wat doet het bedrijf? Twee jaar geleden verkocht het Petrochemie voor 2 miljard aan Arabieren. In de jaren tachtig werkten bij DSM in Limburg 15.000 mensen, nu nog 5.000.''

Fransen van de Putte: ,,De vakbond mag niet zeggen dat DSM geen geld steekt in zijn Limburgse tak. De laatste vijf jaar heeft het concern hier 700 miljoen geïnvesteerd, éénderde van het bedrag dat DSM in die periode wereldwijd aan investeringen uitgaf. Er zijn drie nieuwe fabrieken gebouwd.'' Vakbondsman Van Rees verwijt DSM dat het bedrijf een terrein van 100 hectare binnen zijn poorten jarenlang braak laat liggen. ,,Waarom zorgt DSM er niet voor dat een ander chemisch bedrijf zich daar vestigt? Dat zou de werkgelegenheid stimuleren.''

Fransen van de Putte vertelt dat DSM daarmee bezig is: ,,We hebben contact met chemiebedrijven én met researchers.'' De directeur Limburg zegt, ten slotte, dat de demonstratie van gisteren in zijn ogen ,,waardig''is verlopen. ,,De werknemers hebben op een nette, direkte manier uiting gegeven aan een stuk zorg. Zeker, onze bestuursvoorzitter is voor leugenaar uitgemaakt. Maar het was maar één man die dat riep.''