Politie Irak verdacht van moorden

Vier Iraakse politiemannen worden verdacht van een moordaanslag op twee Amerikaanse burgers en hun Iraakse tolk, eerder deze week bij Hillah, 70 kilometer ten zuiden van Bagdad.

Een woordvoerder van de Poolse troepen ter plaatse had gemeld dat de daders zich als politiemannen hadden vermomd en de slachtoffers bij een geïmproviseerde politiepost hadden aangehouden. Maar een Amerikaanse militaire woordvoerder zei gisteren in Bagdad dat hun politie-identificatie echt was. Een vijfde arrestant is een man die onder Saddam Husseins bewind bij de politie werkte, een zesde is een burger. De woordvoerder noemde zaak reden voor grote bezorgdheid. De leden van de nieuwe Iraake politiemacht krijgen van de Amerikanen een spoedopleiding van een paar weken.

De Amerikaanse slachtoffers, een man en een vrouw, werkten voor het Amerikaanse civiele bestuur in Irak. Hun lijken werden aangetroffen in de kofferbak van de auto waarin de zes verdachten reden. Het was de eerste keer dat civiele medewerkers van het bestuur werden vermoord.

In het westen van Bagdad liepen gisteren spanningen tussen sunnieten en shi'ieten hoog op tijdens de begrafenis van een sunnitische geestelijke die maandag werd vermoord. De imam werd op straat doodgeschoten door vier onbekenden. Twee dagen eerder was in dezelfde buurt een andere geestelijke vermoord. Donderdag werd een sunnitische geestelijke door schoten gewond. Sunnieten gaven shiieten de schuld van dit geweld, dat zij zagen als vergelding voor de grote aanslagen van vorige week in Kerbala en Bagdad op shi'itische pelgrims die zich er ter gelegenheid van een religieuze hoogtijdag hadden verzameld. Daarbij vielen zo'n 180 doden.

Gisteren werd ook een medewerker van de radicale shi'itische geestelijke Muqtada Sadr zwaar gewond bij een aanslag in de shi'itische heilige stad Najaf. Het slachtoffer, sjeik Fuad al-Turafi, werd door onbekenden in het hoofd geschoten. Sadr heeft de sunnieten gekritiseerd omdat ze te lauw op de aanslagen in Kerbala en Bagdad zouden hebben gereageerd.

Onder leiding van Muqtada Sadr gaven duizenden jonge shi'ieten gisteren in de stad Kufa uiting aan hun afkeer van de interim-grondwet die maandag is ondertekend. Veel shi'ieten maken bezwaar tegen passages in de grondwet die minderheden de mogelijkheid geven dictaten van de shi'itische meerderheid te blokkeren. De belangrijkste shi'itische geestelijk leider, groot-ayatollah Ali Sistani, heeft de wettigheid van het document betwist omdat het niet door een gekozen lichaam is goedgekeurd.