Politie Florida bespiedt rappers

De politie in de Amerikaanse stad Miami houdt in het geheim rappers als P. Diddy, DMX en 50 Cent extra goed in de gaten. Volgens de politie is dat noodzakelijk voor de bescherming van de muzikanten en handhaving van de openbare orde. Dat heeft de Miami Herald gemeld.

De politie van Miami wil met de extra surveillance geweld voorkomen. ,,Er is veel rivaliteit tussen deze artiesten en daar moeten we op letten'', zei een politiewoordvoerder.

Vertegenwoordigers van de muziekindustrie en andere rappers hebben de politieactie racistisch en overbodig genoemd. Luther Campbell, voormalig rapper bij 2 Live Crew, sprak van verspilling van belastinggeld. Campbell stelde dat rappers naar Florida reizen om te feesten, niet om te vechten.

De politie gaat de gangen van de rappers nauwkeurig na. Ze worden gevolgd naar hotels, nachtclubs en opnamen van videoclips. Bij aankomst op het vliegveld fotografeert de politie hen direct.

,,Als we horen dat 50 Cent naar de stad komt moeten we op onze hoede zijn'', vindt de politiewoordvoerder. ,,We weten dat hij meerdere moordpogingen heeft overleefd.'' 50 Cent is in een bittere machtsstrijd verwikkeld met collega-rapper Ja Rule.

Volgens muziekexperts is het nog niet eerder voorgekomen dat de politie muzikanten zo intensief in de gaten houdt. Zij besloot daartoe in 2001 toen een hiphopfeest in Miami behoorlijk uit de hand liep.

Geweld en het gangster-imago horen bij rap en hiphop. In 50 Cents nieuwste clip speelt hij een nieuwe maffiabaas. Op 50 Cents eerste cd, Get Rich Or Die Tryin', is hij te zien door glas met kogelgaten: de rapper heeft een aanslag op zijn leven in 2000 overleefd, waarbij hij negen kogels in zijn lichaam kreeg.

Beruchte rapmoorden zijn ook de moord op rapper Notorious B.I.G., die in 1996 in Los Angeles 's nachts in zijn auto in zijn hoofd geschoten werd. Ook zijn rivaal, de rapper Tupac Shakur werd omgebracht. In raps en interviews bedreigden beide hiphoppers elkaar al voortdurend. Er zou een hoogoplopende rivaliteit tussen de gangsta-rappes van de East-Coast en de West-Coast zijn: B.I.G.s dood werd beschouwd als West-Coastwraak op Tupacs dood. En in 2001 werd in New York de rapper van de beroemde groep Run-DMC, Jam Master Jay in new York in de studio doodgeschoten, terwijl hij een videospelletje stond te spelen.