Partij Schröder wil dagblad kopen

Gerhard Schröder stond jarenlang te boek als de ,,mediakanselier''. Dat sloeg op zijn gave om zich in de media gunstig te presenteren en journalisten te vriend te houden. Die tijden zijn voorbij. Met boulevardkrant Bild is een vete over vermeend unfaire berichtgeving zelfs zo hoog opgelopen dat de kanselier Bild geen interviews meer geeft en Bild-journalisten niet meer mee op reis wil nemen.

Deze week kreeg het begrip mediakanselier echter een nieuwe lading. Schröders partij staat op het punt om een meerderheidsbelang te verwerven in de linkse, maar noodlijdende krant Frankfurter Rundschau. De SPD bezit een houdstermaatschappij die belangen heeft in kranten, tijdschriften en radiozenders – een traditie die terug gaat tot de begindagen van de arbeidersbeweging. Tot nu toe ging het hoofdzakelijk om minderheidsbelangen in regionale kranten. De Frankfurter Rundschau (oplage 182.000) heeft landelijke ambities.

De deelnemingen zijn ondergebracht in de houdstermaatschappij Deutsche Druck und Verlagsgesellschaft (DDVG). De uitgeverij van de sociaal-democraten heeft onder andere belangen in de Neue Westfälische (57,5 procent), Leipziger Volkszeitung (50,0), Frankenpost (100) en de Sächsische Zeitung uit Dresden (40). Vaak is de SPD zo de partner van grote uitgevers als Gruner+Jahr en WAZ. In Leipzig deelt ze het eigendom met uitgeverij Axel Springer, moederconcern van Bild.

De SPD, zo onderstreepte penningmeester Inge Wettig Danielmeier, respecteert altijd de redactionele onafhankelijkheid van de media waar ze een belang in heeft. Maar ze voegde er aan toe dat de SPD het een verschraling van het informatieaanbod vindt als de traditioneel linkse krant ten onder zou gaan. De voorzitter van de ondernemingsraad zei dat het personeel opgelucht had gereageerd omdat zich nu een uitgever over de krant wilde ontfermen en geen financieringsmaatschappij.

De oppositie, die al jaren stemming maakt tegen de DDVG, wil nu dat de betreffende kranten aan de lezers laten weten dat de SPD (mede)eigenaar is. ,,Als er SPD in zit'', zei een lid van de CDU, ,,dan moet er ook SPD op staan''. De links-liberale Süddeutsche Zeitung oordeelde in een commentaar dat zelfs een ,,zweempje Berlusconi'' niet door de beugel kan.