Omroepen leveren namen van leden in

Behalve alle bestaande omroepen hebben ook twee nieuwe omroepen zich aangemeld bij het Commissariaat voor de Media. Vannacht om 24.00 uur was de deadline voor het inleveren van ledenbestanden. DeNieuwe Omroep Nútopia en MAX hebben meer dan 50.000 leden, het vereiste ledenaantal om een aanvraag te kunnen doen voor de status van aspirant-omroep. DeNieuwe Omroep Nútopia, een fusie van twee initiatieven, wil programma's maken over mensenrechten, milieu en mondiale verhoudingen.

MAX richt zich op een publiek van vijftigplussers. Ze beschikken naar eigen zeggen over respectievelijk ruim 54.000 66.485 leden. De omroepen doen een aanvraag voor een licentie in de periode 2005-2010.

De ledenbestanden zullen steekproefsgewijs (duizend leden per omroep) worden gecontroleerd. Men verifieert drie criteria: is men zestien jaar of ouder, woont men in Nederland, en heeft men de contributie betaald?

Woonadressen worden gecontroleerd bij de gemeentelijke basisadministratie. Ook dubbele aanmeldingen moeten eruit gezeefd worden. Het Commissariaat verwacht eind mei, begin juni de telling en controle voltooid te hebben. In januari zijn de vereiste ledentallen voor bestaande omroepen verlaagd. Voorheen moest een bestaande omroep 450.000 of 300.000 leden hebben om in het bestel te mogen blijven. Nu is dat 300.000 of 150.000. Voor nieuwe omroepen ligt de drempel bij 50.000 leden.

De ledenteller van BNN, de jongerenomroep die de laatste maanden met een campagne veel leden heeft geworven, stond gistermiddag op 224.064 leden.

Als zeker is dat een nieuwe omroep beschikt over het vereiste ledenaantal, moet staatssecretaris Mady van der Laan (Cultuur, D66) besluiten of de omroep iets toevoegt aan het publieke bestel.

Zij laat zich hierbij adviseren door het Commissariaat voor de Media en de Raad voor Cultuur. In het verleden adviseerden zij beiden negatief over De Nieuwe Omroep.