Marcheermachine

Een scherpschutter in een oorlogsstad wil een goed schootsveld. Hij zoekt een hoog standpunt. Maar de stroom is uitgevallen. Exoskeleton helpt om snel 20 trappen op te lopen.

Om het nut van hun Exoskeleton aan te tonen wijzen de ontwikkelaars van Berkeley University ook op het gebruik door medisch personeel, bij het evacueren van aangeschoten soldaten van het slagveld. En op het over grote afstanden vervoeren van hulpgoederen in ontoegankelijke, door rampen getroffen gebieden.

Exoskeleton is gesubsidieerd het Amerikaanse Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA). Het externe skelet loopt van de nek, langs de rug, heupen en zijkant van de benen en eindigt in voetplaten. Ruim 40 sensoren meten wat de mens in het Exoskelet wil. Het apparaat vergemakkelijkt vervolgens die beweging. Hellingen oplopen en afdalen kan. Draaien, buigen en rennen ook. Over een hek stappen en onder een hindernis doorkruipen is geen probleem meer.

Verbandingsmotor en besturingscomputer zitten in de rugzak, waar ook 35 kilo bagage in past. Het Exoskelet weegt 45 kilo. Maar militairen die er in een zaal achtjes mee liepen dachten dat ze maar een paar kilo droegen. Het Exoskelet is deze week gedemonstreerd op de DARPA-conferentie in Anaheim, Californië.